Daudzviet vietējie iedzīvotāji lauza galvas, kā uzlabot
uzņēmējdarbību. Bieži vien vienīgais, ko var attīstīt, ir tūrisms.
Taču ir jāizdomā kaut kas ļoti oriģināls, lai cilvēki vēlētos
doties tieši uz konkrēto vietu, nevis citur. Brīžiem liekas – nu ko
tad vēl tādu varētu izdomāt?
Pēdējā laikā arvien populārāki kļūst ceļojumi uz Gruziju –
Melnā jūra, kalni, pludmales, slēpošanas trases… Ļoti oriģināla
tūristu piesaistei ir ostas pilsētas Batumi vadības izgudrotā
atrakcija – vienu reizi nedēļā kādā strūklakā 10 līdz 15 minūtes
plūdīs nevis ūdens, bet gan… alkohols! Šī strūklaka došot
tūristiem bezmaksas iespēju iepazīt tradicionālo gruzīnu dzērienu –
45 grādus stipro vīnogu čaču, ko parasti gatavo no baltajām
vīnogām. Strūklaka būšot blakus 25 metrus augstai mauru stilā
celtai ēkai, kurā iekārtoti suvenīru veikali un tūrisma
informācijas centrs. Grūti pateikt, vai šis brīnums tiešām
pievilinās stipri vairāk tūristu un atpelnīs iztērēto dzērienu, bet
nenoliedzami tas ir kaut kas tāds, ko gribētos redzēt.
Gruzīnus mēs
nepārspēsim, taču apsveicams ir piedāvājums mūsu novada ēdināšanas
uzņēmumiem radīt īpašus novada ēdienus. Tas varētu nostrādāt, taču
ne jau tikai nosaukums ir svarīgs. Arī ēdienam būtu jābūt tādam, ko
nekur citur nepiedāvā. Nu varētu būt, piemēram, kāds interesants
saldais ēdiens no konfektēm “Gotiņa” vai kāds siera brīnums no
Rankas siera, vai “Dimdiņu” kāposti nekāpostu ēdienā – te brīvas
rokas pavāriem. Galvenais, lai iebraucēji mājās citiem stāstītu:
“Un ja tu zinātu, kāds tur bija tas ēdiens!” Atliek novēlēt veiksmi
vietējiem ēdienu meistariem!