2 kilogrami tumšo plūmju (tīrsvars, bez kauliņiem), 1 kilograms ievārījuma cukura, 2 tējkarotes malta kanēļa, 1 ēdamkarote citrona sulas.
Šī ir klasiska recepte, kā īsā laikā izvārīt gardu ievārījumu, izmantojot nu jau populāro ievārījuma cukuru. Plūmes bija iespējams iegādāties, un, tā kā gatavu “zapti” no šiem augļiem veikalu plauktos pat neesmu manījusi, bija jāvāra pašai. Citugad gan tiku gatavojusi “plūmes šokolādē”, bet šoreiz nolēmu iztikt bez kakao pievienošanas.
Plūmes kārtīgi nomazgāju un izņēmu tām kauliņus. Mīkstumu sagriezu gabaliņos. Katlā ielēju 200 mililitru ūdens, pievienoju sagrieztos augļus, uzkarsēju līdz vārīšanās temperatūrai un apmaisot pavārīju apmēram desmit minūtes, līdz plūmes mīkstas. Tad katlu no plīts noņēmu, piejaucu ievārījuma cukuru, kanēli un citrona sulu un atstāju, lai cukurs izšķīst. Pēc minūtēm desmit katlu atkal liku uz uguns, tā saturu uzvārīju un vārīju vēl apmēram desmit minūtes. Karstu ievārījumu izliku pirms tam cepeškrāsnī izkarsētās burciņās, aizvākoju un atstāju atdzist. Šādi vārījumi labi glabāsies vēsā, tumšā vietā.
- Brigita Skaistkalne