Abonē e-avīzi "Dzirkstele"!
Abonēt

Reklāma

Biezpiena plātsmaize ar rabarberiem un zemenēm “Satikšanās”

Mīklas pamatnei:
● 400 gramu miltu,
● ½ tējkarotes cepamā pulvera,
● 100 gramu cukura,
● 200 gramu sviesta,
● 2 ēdamkarotes ūdens.

Biezpiena pildījumam:
● 4 olas,
● 200 gramu iebiezinātā piena ar cukuru,
● 100 gramu skābā krējuma,
● 600 gramu biezpiena,
● 3 ēdamkarotes mannas.

Rabarberu pildījumam:
● 600 gramu rabarberu,
● 300 gramu marcipāna masas,
● 1 ola, nedaudz piena,
● cukurs pēc vajadzības.


Uz laiku robežas, kad rabarberu sezona rit uz beigām, bet zemeņu – tikai sākas, jāizcep arī kāda plātsmaize. Šī pamatrecepte gan domāta lielai – 30 x 40 centimetru – veidnei, manējā bija mazāka, tādēļ cepums izdevās jau gandrīz pīrāga biezumā. Ja lielas veidnes nav un plātsmaizi vēlamies plānāku, izejvielu daudzumu varam attiecīgi samazināt.

Mīklas pamatnei sajaucu un saberzu kopā visas tai paredzētās sastāvdaļas un izlīdzināju ar cepamo papīru izklātā veidnē, ko vēl, kamēr gatavoju pildījumus, ievietoju vēsumā.

Vijīgu biezpienu sajaucu ar olām, iemaisīju iebiezināto pienu, skābo krējumu un mannu. Šo pildījumu izlīdzināju virs mīklas kārtas veidnē un pārbēru ar gabaliņos sagrieztiem rabarberiem. Tā kā to vairs tik daudz, cik nepieciešams, nebija atlicis, izmantoju arī sagrieztas svaigas zemenes.

Marcipāna masu (to biju atvedusi no Rīgas, taču reiz izdevās “noķert” arī mūsu pilsētas veikalā) sasmalcināju un sakūlu kopā ar olu un tik daudz piena, lai masa būtu bieza skābā krējuma konsistencē. Cukuru pat nepieliku. (Ja marcipāns nav pieejams, pārkaisīšanai varam pagatavot drumstalas no miltiem, cukura un sviesta.) Masu pārlēju rabarberiem veidnē un ievietoju pannu līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī. Cepšanas ilgums atkarīgs no plātsmaizes biezuma – vajadzēs vismaz 40 minūtes.

– Teksts un foto: Brigita Skaistkalne

Līdzīgi raksti

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Gulbenes novads - Dzirkstele.lv komanda.