Sastāvdaļas
● 800 gramu cūkgaļas
karbonādes bez kaula,
● 1 cāļa krūtiņas fileja,
● 1 – 2 āboli,
● 3 ēdamkarotes sviesta,
● sauja valriekstu kodolu,
● sauja žāvētu dzērveņu,
● 1 ēdamkarote kaltēta timiāna,
● 1 ēdamkarote kaltēta rozmarīna,
● sāls, pipari.
glazūrai –
● 50 gramu bieza apelsīnu ievārījuma,
● 1 ēdamkarote apelsīnu sulas,
● 1 tējkarote sinepju,
● 2 ķiploka daiviņas,
● sāls, pipari.
Karbonādes gabalu gareniski ar asu nazi iegriezu tā, lai to var izritināt un atvērt kā grāmatu. Iegūto taisnstūrveida plāksni pārsedzu ar pārtikas plēvīti un ar gaļas āmuriņu izklapēju no abām pusēm. Žāvētās dzērvenes aplēju ar karstu ūdeni, pēc tam notecināju un apsusināju. Valriekstu kodolus ar nazi sasmalcināju. Kaltēto timiānu un rozmarīnu kopā piestiņā saberzu, lai garša būtu aromātiskāka. Āboliem izgriezu serdes, bet mīkstumu sagriezu plānās ripiņās.
Cūkgaļas plāksni tomēr sadalīju divās daļās, lai būtu ērtāk darboties un ruletes nesanāktu pārāk “resnas”. Pēc tam abus gaļas gabalus pārsmērēju kopumā ar divām ēdamkarotēm kausēta sviesta. Uzkaisīju sāli un piparus. Tad pāri pārbēru kārtiņu sasmalcināto valriekstu un žāvēto dzērveņu. Visu pārkaisīju ar saberztajām sausajām garšvielām un pārliku ar ābolu ripiņām. Gaļas plāksnēm pa vidu ieliku gabalu cāļa krūtiņas filejas, tad stingri satinu ruletēs un pārsēju ar rupju baltu diegu. Abus veltņus pārliku veidnē un ar otiņu pārsmērēju ar atlikušo kausēto sviestu. Pārsedzu veidni ar foliju un ievietoju līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī. Tikmēr pagatavoju glazūru. Katliņā samaisīju apelsīnu sulu, apelsīnu ievārījumu, sinepes, spiedē sasmalcinātus ķiplokus, sāli un piparus un uz nelielas uguns apmaisot uzvārīju. Pēc minūtēm 45 foliju veidnei noņēmu un ruletes pārsmērēju ar izvārīto apelsīnu masu. Liku cepties vēl vismaz pusstundu. No cepeškrāsns izņemto veidni pārsedzu ar foliju, lai gaļa “nogatavojas” vismaz minūtes desmit. Pēc tam to atbrīvoju no diegiem.
Brigita Skaistkalne
Garšīgi!