Šodien Valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināti Bērnu un ģimenes lietu ministrijas izstrādātie grozījumi kārtībai, kādā aprēķina, piešķir un izlieto valsts budžeta līdzekļus pamatizglītības iestādes skolēnu ēdināšanai.
Bērnu un ģimenes lietu ministrijas Sabiedrisko attiecību departamenta direktors Taivo Trams stāsta, ka saskaņā ar izstrādātajiem grozījumiem 2008. gada 28. jūlija Ministru kabineta noteikumiem Nr. 605 „Kārtība, kādā aprēķina, piešķir un izlieto valsts budžeta līdzekļus pamatizglītības iestādes skolēnu ēdināšanai”, pamatizglītības iestādēm vairs nebūs jāiesniedz pašvaldībai valsts budžeta līdzekļu pieprasījums, precizēto valsts budžeta līdzekļu pieprasījums, dati par skolēnu skaita izmaiņām, kuru ēdināšanai izlietojami valsts budžeta līdzekļi, un pārskats par valsts budžeta līdzekļu izlietojumu.
Noteikumu projektā precizēta arī pašvaldību rīcība gadījumā, ja pamatizglītības iestādes skolēna ēdināšanas izmaksas ir mazākas par 0,80 latiem dienā.
“Šajā gadījumā pašvaldībai valsts budžeta līdzekļu atlikums būs jāizmanto, lai paēdinātu pamatizglītības iestādes skolēnus no trūcīgām ģimenēm vai ģimenēm, kurās ir trīs un vairāk bērni,” norāda T.Trams.
Papildus noteikumu projektā ir precizēts tā 1. pielikums „Prasības vienas dienas pusdienu ēdienkartei”, nosakot, ka ēdiena gatavošanai nav izmantojami pārtikas produkti, kas satur ģenētiski modificētas sastāvdaļas.
Pašreizējā variantā prasības vienas dienas pusdienu ēdienkartei paredz, ka ēdienkartē jāiekļauj pārtikas produkts, kas bagāts ar saliktajiem ogļhidrātiem, dārzeņi un augļi gan svaigā, gan apstrādātā veidā, olbaltumvielām bagāti pārtikas produkti, tostarp liesa gaļa, olas vai pākšaugi, kā arī piens un piena produkti.
Pamatskolēniem nav atļauts pusdienās pasniegt gaļas un zivju izstrādājumus, tostarp cīsiņus, gaļas un zivju konservus, žāvētus, kūpinātus, sālītus gaļas un zivju produktus. Salātu pagatavošanai jāizmanto augu eļļa vai krējums, aizliegts kā piedevas ēdienam izmantot majonēzi un kečupu. Gatavojot pusdienas, jāsamazina arī ēdienam pievienojamā sāls daudzums, aizstājot to ar garšaugiem un garšvielām.