Kafijas dzeršanai ir dažādi iemesli: kādam tīkama šķiet tās
garša, cits labprāt izbauda patīkamu sabiedrību un interesantas
sarunas, kas raisās pie kafijas tases, tomēr daudzi izvēlas šo
dzērienu, lai gūtu enerģijas pieplūdumu. Par to kafijas tasē ir
atbildīgs kofeīns, kas dabā sastopams kafijas pupiņās un tējas
lapās un tiek uzskatīts par pasaulē visbiežāk lietoto psihotropo
vielu. Tiesa, nereti kofeīnam piedēvē spējas, kas tam nemaz
nepiemīt. Populārākos mītus par kafijas tasītē paslēpto spēku
kliedē barista Gatis Silenieks.
Mīts: espreso ir visstiprākais no kafijas dzērieniem
Šāds uzskats izveidojies tāpēc, ka no visiem kafijas
dzērieniem espreso izceļas ar visintensīvāko garšu. Tomēr
kofeīna daudzums tajā ir visniecīgākais, un to daudzkārt pārspēj
parasta, mājās gatavota aplejamā kafija.
Tas skaidrojams ar kafijas pagatavošanas procesu: kofeīns
dzērienā izdalās tik ilgi, kamēr kafijas biezumi atrodas saskarē
ar ūdeni. Tātad jo ilgāk, jo koncentrētāks būs kofeīna
daudzums. Espreso automāts izdzen ūdeni caur kafijas biezumiem ļoti
ātri, 20–30 sekundēs. Bet mājās nereti kafiju aplejam un
dodamies darīšanās, “kamēr ievelkas”. Paiet 4–5 minūtes,
reizēm pat vairāk, un rīta enerģijas dzēriens pamazām pārvēršas
par kofeīna bumbu.
Mājās darītais spēka malks gan dod lielu enerģijas
pieplūdumu, taču, kamēr tiekam līdz darbam un ieslēdzam datoru,
jūtamies miegaini, trūkst enerģijas un jāuztaisa kārtējā
kafija. “Uzrāviens” pēc lielas kofeīna devas ir jūtams, bet
arī “atkritiens” ir ļoti straujš. No šāda viedokļa
raugoties, automāta kafija ir veselīgāka – automāts pagatavo
dozētu porciju ar noteiktu kofeīna daudzumu. Ja mājās kafijas
automāts nav pieejams, būtu ieteicams kafijas pagatavošanai
izmantot franču presi, pēc 2–3 minūtēm atdalot dzērienu no
biezumiem.
Mīts: dzerot kafiju ar pienu, kofeīna iedarbība pavājinās
Kafija un piens ir specifiski ķīmiski savienojumi, kuru
kombinācija rada saiti, kas bloķē kafijā esošos antioksidantus.
Taču kofeīna iedarbību piens nemazina. Arī grauzdējuma pakāpe
ietekmē tikai kafijas garšu, bet ne kofeīna intensitāti. Tāpēc,
runājot par stipru kafiju, jānošķir garšas ziņā intensīva un
ar kofeīnu bagāta kafija.
Tāpat nav nozīmes, vai kafiju gatavojat no svaigi maltām
pupiņām, vai izvēlaties gatavu maltu kafiju. Toties kafijas šķirne
gan ietekmē kofeīna daudzumu krūzītē: “Arabica” pupiņās tā
ir mazāk, “Robustas” šķirnes pupiņās – vairāk. Gatavojot
kafiju krūzītē, kofeīna intensitāti ietekmē arī biezumu
daudzums: ieberot tasītē 30 gramu kafijas un atstājot to
ievilkties divas minūtes, ekstrahēsies vairāk kofeīna, nekā
tikpat ilgā laikā iegūsim no 20 gramiem kafijas biezumu.
Mīts: kofeīns izraisa atkarību
Kofeīns paātrina sirdsdarbību un veicina enerģijas pieplūdumu.
Katra cilvēka organisms individuāli reaģē uz kofeīnu: vienam
pietiek ar vienu, citam – ar četrām tasēm kafijas. Saprātīgs
kofeīna daudzums būtu 200–400 miligramu kofeīna jeb apmēram
četras tases espreso dienā. Itāļi dzer pat astoņus espreso ik
dienu, taču viņiem tas ir gēnos – Itālija ir espreso dzimtene
un tur ir spēcīgas espreso baudīšanas tradīcijas. Kofeīns
paātrina vielmaiņu, tādēļ pēc pamatīgām pusdienām vai
vakariņām kvalitatīvs espreso palīdz tikt galā ar smaguma
sajūtu. Itāļiem, kas pastu uztver kā starteri, espreso ir gluži
vai nepieciešamība.
Tiesa, kas par daudz, tas par skādi, un ne visiem būtu jāseko
itāļu piemēram. Par pārmērīgu kofeīna daudzumu organismā
signalizē galvassāpes vai reibonis, mitras plaukstas, drebēšana,
muskuļu sasprindzinājums, sirdsklauves. Tomēr biežāk nekā no
kofeīna cilvēki nelabprāt atsakās no paša kafijas dzeršanas
rituāla. Ja cilvēks nolemj izslēgt no uztura kafijas dzērienus,
vienīgās sekas, ko viņš fiziski varbūt izjutīs, būs vieglas
galvassāpes un miegainība, kas ilgs ne vairāk kā divas, trīs
dienas. Kofeīnam ir centrālo nervu sistēmu viegli stimulējošs
efekts, bet par atkarību izraisošu vielu gan es to nesauktu.
Pateikt ideālo kafijas stipruma recepti nav iespējams. Tāpat kā
garšas īpatnības, arī kofeīna daudzums tasītē ir gaumes
jautājums, turklāt tas atkarīgs no daudziem faktoriem. Galvenais,
lai kafijas baudīšana sagādātu prieku un stimulu rosīgai dienai.