Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija aicina
septembrī, ko starptautiski atzīmē kā Bioloģiskās pārtikas
mēnesi, pievērst uzmanību bioloģiskās pārtikas marķējumam un
biežāk izvēlēties bioloģiski sertificētus produktus. Tā ir
iespēja sagādāt savas ģimenes galdam augstvērtīgus produktus,
vienlaikus ar katru pirkumu novērtējot bioloģisko ražotāju darbu
un atbalstot biozemnieku pārliecību strādāt saskaņā ar dabu.
Rudens sākumā, kad bioloģiskie dārzi un lauki dāsni sniedz
ražu, ir plašas iespējas baudīt Latvijā augušu dārzeņu, augļu
un citu ekoproduktu garšu. Iepērkoties septembrī, Latvijas
Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas vadītājs Gustavs
Norkārklis aicina vismaz vienu vai dažus produktus katrā pārtikas
sagādes reizē izvēlēties bioloģiski sertificētus, par ko var
pārliecinoties, atrodot zaļo ekolapiņu uz iepakojuma.
Piena produktus, graudaugu izstrādājumus un citus bioloģiski
sertificētus produktus arvien plašākā klāstā var iegādāties
lielveikalos, bet ir vērts tos meklēt arī pārtikas interneta
veikalos, tirdziņos un pirkt pa tiešo no biozemniekiem. Līdz ar
pandēmiju daudzas bioloģiskās saimniecības ir attīstījušas
tiešās piegādes – lauksaimnieki savu izaudzēto un saražoto
piegādā līdz pat pircēja namdurvīm.
«Izvēloties bioloģisko pārtiku, pircējs ar katru pirkumu
sekmē bioloģisko daudzveidību, palīdz cīnīties pret klimata
pārmaiņām un vides piesārņošanu, atbalsta augstākus labturības
standartus lauksaimniecības dzīvniekiem, samazina pesticīdu
ietekmi uz veselību un dabu,» skaidro G. Norkārklis. «Dodot
priekšroku Latvijā ražotiem bioloģiskajiem produktiem, kurus
veikala plauktā var atpazīt pēc preču zīmes «Latvijas
ekoprodukts» uz iepakojuma, pircējam ir iespēja ievērojami
saīsināt pārtikas ķēdes garumu, savukārt, iegādājoties
bioloģiskos produktus pa tiešo no zemniekiem – saņemt labāko
pārtiku tieši no lauka galdā,» uzsver G. Norkārklis.
Visu septembri Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija
sociālajos medijos un ar citām aktivitātēm informēs un skaidros
to, kāpēc ir svarīgi ar savu pirkumu atbalstīt bioloģiskos
lauksaimniekus un izvēlēties bioloģisko pārtiku. Savukārt 22.
septembris starptautiski tiek atzīmēta kā Bioloģiskās pārtikas
diena, lai uzsvērtu katra pircēja iespēju, iegādājoties pārtiku,
izdarīt izvēli par labu savai un planētas veselībai un atbalstīt
godīgu pārtikas ceļu no ražotāja līdz patērētājam.
Pašlaik Latvijā vairāk nekā 4000 zemnieku saimniecību ir
bioloģiski sertificētas, kopā apsaimniekojot gandrīz 300 000
hektāru zemes (15% no lauksaimniecības zemes Latvijā).
1995. gadā dibinātā Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības
asociācija kļuvusi par vienu no lielākajām lauksaimnieku
organizācijām Latvijā, apvienojot pusotru tūkstoti bioloģisko
zemnieku, pārstrādes uzņēmumu un zaļi domājošu un ēdošu
cilvēku. Tomēr bioloģiskās lauksaimniecības idejas progresīvi
domājošu zemkopju vidū Latvijā sāka virmot jau agrāk –
Atmodas laikā. Eiropā tās radās aptuveni pirms simt gadiem kā
pretvilnis pieaugošajam ķīmisko vielu patēriņam pārtikas
ražošanā.
Kas ir bioloģiskā lauksaimniecība?*
1. Pilna cikla saimniekošana
Bioloģiskās saimniecības tiecas uz pašpietiekamību, jo
izmanto maksimāli daudz iekšējo resursu. Saskaņā ar bioloģiskās
lauksaimniecības principiem lopkopībai ir jābūt saistītai ar
zemi, proti, saražotie kūtsmēsli jāizmanto augu mēslošanai
laukos un dārzos, kur atkal izaug barība mājlopiem un pārtika
cilvēkiem. Videi nedraudzīgā bezzemes lopkopība ir aizliegta.
2. Visa sākums – veselīgā augsnē
Augsnes auglību bioloģiskie zemnieki palielina bez slāpekļa un
citiem minerālmēsliem, toties izmanto dabai draudzīgas metodes –
augu seku, zaļmēslojuma augus, kompostu. Augsnes ielabošanai
atļauts lietot arī videi draudzīgos mikroorganismu preparātus un
biodinamiskos preparātus.
3. Nezāles, kaitēkļi, slimības?
Bioloģiskā lauksaimnieka arsenālā nav nevienas ķīmiskās
indes, lai apkarotu nezāles, kaitēkļus un slimības. Pieeja ir
pavisam cita. Piemēram, ar nezālēm tiek galā, izmantojot augu
seku un dažādus kultivēšanas paņēmienus. Kaitēkļus apkaro,
mācoties no dabiskas vides, – ar to dabiskajiem
ienaidniekiem, kā arī sējot augus, kas dabiski izdala kaitīgajiem
organismiem netīkamas vielas. Ja kultūraugus neizdodas pasargāt
šādā veidā, drīkst izmantot kādu no nedaudzajiem bioloģiskajā
lauksaimniecībā atļautajiem augu aizsardzības līdzekļiem, kas
veidoti no dabas vielām.
4. Kā iegūst bioloģisko sertifikātu?
Lai iegūtu sertifikātu, saimniecībai vispirms divus gadus
kontroles institūciju uzraudzībā jāparāda, ka tā spēj strādāt
dabai draudzīgi, ievērojot visas bioloģiskās lauksaimniecības
prasības. Tikmēr saimniekiem jāiegūst arī atbilstoša izglītība,
klātienē vai tiešsaistē apmeklējot īpašu mācību kursu par
bioloģisko lauksaimniecību. Ja viss ir paveikts labi, pēc šī
perioda beigām saimniecība iegūst sertifikātu, un tikai pēc tam
saražoto produkciju drīkst marķēt un saukt par bioloģisku.
5. Kā kontrolē bioloģiskos lauksaimniekus?
Latvijā biosertifikātus piešķir un kontroli nodrošina divas
institūcijas – SIA Vides kvalitāte un
SIA Sertifikācijas un testēšanas centrs. Izlases veidā tiek
veiktas analīzes, visās saimniecībās notiek ikgadējas pārbaudes,
bet tiek rīkotas arī ārpuskārtas pārbaudes. Ja tiek atklāti
pārkāpumi, sankcijas ir bargas – lauksaimniekam jāatmaksā
saņemtās subsīdijas, un tiek anulēts bioloģiskais sertifikāts.
Bioloģiskos ražotājus pārbauda arī Valsts augu
aizsardzības dienests, Pārtikas un veterinārais
dienests, darbību izvērtē Lauku atbalsta dienests.
Kāpēc produkcija no bioloģiskajām saimniecībām ir tīrāka,
veselībai drošāka un dabai draudzīgāka?
– Bioloģiskie lauksaimnieki neizmanto ķīmiskos pesticīdus.
– Stingri ierobežota antibiotiku lietošana, aizliegts tās
lietot profilaktiski.
– Nav pieļaujama ĢMO izmantošana ne pārtikā, ne dzīvnieku
barībā.
– Sintētisko minerālmēslu lietošana ir aizliegta.
– Audzējot dzīvniekus, netiek izmantoti hormonu preparāti.
Īpašie principi bioloģiskās pārtikas pārstrādē:
– Tikai no bioloģiski sertificētām sastāvdaļām.
– Saudzīgs pārstrādes process.
– Neizmanto nelabvēlīgas pārtikas piedevas un palīglīdzekļus.
– Neizmanto pārtikas inženierijas nanomateriālus, kas var
nevēlami ietekmēt veselību.**
Kā pārliecināties?
1. Par bioloģiskiem un ekoloģiskiem drīkst saukt tikai tādus
produktus, kam ir bioloģiskās lauksaimniecības marķējums –
zaļā ekolapiņa, meklē to uz iepakojuma!
2. Ja marķējuma nav, bet tirgotājs apgalvo, ka produkts ir
bioloģisks, lūdz uzrādīt ražotāja bioloģiskās
lauksaimniecības sertifikātu. To pieprasīt ir katra pircēja
tiesības.
3. Šaubu gadījumā ielūkojies Pārtikas un veterinārā
dienesta reģistrā, kur apkopoti visi Latvijā reģistrētie
bioloģiskās lauksaimniecības uzņēmumi: ej.uz/biologiskie-uznemumi
Bio = eko = organic
Nemulsti – bioloģiska un ekoloģiska pārtika ir viens un tas
pats! Tomēr šos vārdus nedrīkst lietot neatbilstoši. Noteikumi
aizliedz izmantot terminus «bioloģisks», «ekoloģisks»
un to saīsinājumus (bio, eko), tāpat anglisko «organic»,
ja uzņēmums neražo produkciju saskaņā ar bioloģiskās
lauksaimniecības normatīvajiem aktiem un nav saņēmis to
apliecinošu sertifikātu. Tādējādi tirgus tiek sargāts no
viltvāržiem.
ES zaļā ekolapiņa + Latvijas ekoprodukts
– Kopš 2011. gada miljoniem pārtikas produktu Eiropas
Savienībā rotā vienots marķējums bioloģiskajai pārtikai –
zaļā ekolapiņa. Tā ne tikai garantē produktu atbilstību Eiropas
Savienībā vienotajām prasībām, kas nosaka bioloģiskās pārtikas
augstos standartus, bet arī palīdz pircējiem orientēties
piedāvājumā, signalizējot par veselībai un videi draudzīgāko
izvēli.
– Ja uz produkta ir preču zīme Latvijas ekoprodukts, tā ir
papildus garantija, ka tas audzēts un ražots Latvijā. Šis ir
brīvprātīgs marķējums, kas lietojams tikai kopā ar ES zaļo
ekolapiņu, un to piešķir Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības
asociācija.
! Atceries – citi pārtikas marķējumi var būt maldinoši,
tāpēc, meklējot bioloģisko pārtiku, vienmēr uzticies tikai ES
ekolapiņai un Latvijas ekoproduktam.
*Bioloģiskās lauksaimniecības kritēriji noteikti Eiropas
Savienības regulā Nr. 834/2007 (ej.uz/bio_regula), bet no
2022. gada spēkā stāsies jaunā regula Nr. 2018/848
(ej.uz/jauna_regula).
**Prasība jaunajā bioloģiskās lauksaimniecības regulējumā
(ej.uz/jauna_regula).