27.jūlijā Elejas muižas parkā, Jelgavas novadā, norisinājās “Biškopju vasaras saiets 2024”. Pasākumu apmeklēja 1200 interesentu. Saieta laikā tika sveikti konkursa “Latvijas garšīgākais medus 2024” laureāti. Par to informē Latvijas Biškopības biedrība.
Konkursa “Latvijas garšīgākais medus 2024” vērtēšana notika divās daļās. 24. jūlijā medu vērtēja ekspertu komisija: Juris Šteiselis – Latvijas Biškopības biedrības (LBB) padomes priekšsēdētājs; Ineta Eglīte – LBB pētniece, veterinārārste, mācījusies Boloņā (Itālija) medus sensorās vērtēšanas kursos un pie Nacionālās medus parādes ekspertiem Lielbritānijā – “National Honey Show” (UK); Ričards Ivanovs – Latvijas vīnkopju un vīndaru biedrības valdes priekššēdētājs, vīnu vērtētājs; Evita Straumīte – Latvijas Biozinātņu un tehnoloģijas universitātes (LBTU) Pārtikas tehnoloģijas katedras asociētā profesore, specializējusies produktu sensorā vērtēšanā; Jānis Vainovskis – biškopis, LBB valdes loceklis, dažādu monofloro medus veidu un dažādu medus jaukto produktu ražotājs.
Izvērtējot iesniegtos 58 medus paraugus, ekspertu komisija noteica Latvijas garšīgāko medu šādās nominācijās: “Gaišais medus” – uzvarētājs Aleksandrs Radionovs no Ogres novada; “Tumšais medus” – uzvarētājs Ainārs Zvirgzdiņš no Gulbenes novada; “Monoflorais medus” – ar ābeļziedu medu uzvarēja Ilze Grava-Niķe (z/s “Zemnieki”) no Rīgas.
Savukārt biškopju vasaras saieta laikā pasākuma apmeklētāji, nogaršojot 70 medus paraugus, noteica “Biškopju iecienītāko medu” – šajā nominācijā ar griķu medu uzvarēja Edgars Soldāns (z/s “Tūmeņi”) no Preiļu novada.
Savu iecienītāko medu izvēlējās arī z/s “Kurmīši” – par uzņēmuma favorītu kļuva biškopju Ivetas un Kaspara Aizupju medus no Ropažu novada.
Saieta laikā notika profesionālās pilnveides divgadīgo kursu “Biškopība” 15.izlaidums. Šogad LBTU izsniegtos diplomus par kursu beigšanu saņēma 92 absolventi.