Dažādi dzērieni ir neatņemama kultūru un sociālās mijiedarbības sastāvdaļa visā pasaulē. No izsmalcinātajām Parīzes kafejnīcām līdz rosīgajām Tokijas ielām, katrā kultūrā ir iesakņojušies gan aukstie, gan siltie dzērieni, kas atspoguļo kultūras unikālo vēsturi un dzīvesveidu.
Kafija
Kafijas saknes meklējamas Etiopijā, līdz 15. gadsimtam kafija izplatījās Persijā, Ēģiptē un Osmaņu impērijā un Eiropu sasniedza 17. gadsimtā. Neskatoties uz sākotnējo baznīcas pretestību, kafija strauji ieguva popularitāti. Tika atvērtas kafejnīcas lielākajās pilsētās, piemēram, Vīnē, Parīzē un Londonā, kļūstot par intelektuālās un mākslinieciskās apmaiņas centriem.
Populārākie kafijas veidi:
- Espresso: izcelsme ir Itālijā, tas ir koncentrēts kafijas veids, kurai ir spēcīga un izteikta garša.
- Latte un kapučīno: šiem piena kafijas dzērieniem izcelsme ir Itālija, un tie ir populāri visā pasaulē, jo piedāvā maigu garšu, kuru iespējams pagatavot daudzos veidos.
- Turku kafija: pazīstama ar spēcīgu garšu un biezu tekstūru, turku kafija ir izplatīta Tuvajos Austrumos.
Daudzās kultūrās kafejnīcas kalpo kā sociālie centri, kur cilvēki pulcējas, lai satiktos, strādātu un atpūstos. Kafija ir viena no visvairāk tirgotajām precēm pasaulē, kuras ražošanā, apstrādē un izplatīšanā ir iesaistīti miljoniem cilvēku.
Kafiju gatavo no kafijas auga pupiņām un ir vairāki kafijas augu veidi. Tomēr divas populārākās ir arabica un canephora (plašāk pazīstama kā robusta) kafijas.
- Arabika: Arabikas pupiņas piedāvā izcilas garšas, tās audzē lielākos augstumos un vēsākā klimatā. Šie augi ir jutīgāki pret kaitēkļiem un slimībām.
- Robusta: Robusta pupiņas ir izturīgākas un var augt zemākā augstumā un siltākā klimatā. Tām mēdz būt spēcīgāka, rūgtāka garša un augstāks kofeīna saturs nekā arabikas pupiņām.
Alus
Alus ir viens no vecākajiem dzērieniem, kura izcelsme meklējama senajā Mezopotāmijā un Ēģiptē. Viduslaikos dzēriens izplatījās visā Eiropā un ir kļuvis par iecienītu dzērienu visā pasaulē, un nozīmīgu kultūras sastāvdaļu.
Populārākie alus veidi:
- Lager: visplašāk patērētais alus veids, kas pazīstams ar savu tīro garšu, piemēram, Tērvetes alus.
- Ale: šis alus veids ir pazīstams ar savu bagātīgo garšu un spēcīgo aromātu.
- Craft Beer: mūsdienīgs alus veids, kuru ražo mazās partijās un piedāvā novatoriskas garšas.
Laika gaitā alus pagatavošanas sastāvdaļas ir mainījušas un ir pilnveidots ražošanas process. Tomēr, zināšanas, ko izmantoja mūsu senči, tiek pielietotas arī mūsdienās. Alus galvenās sastāvdaļas:
- Ūdens: galvenā alus sastāvdaļa, kas veido 90–95% no satura. Minerālvielu sastāvs ūdenī var ietekmēt alus garšu.
- Iesals: iesala mieži ir visizplatītākie graudi, ko izmanto alus ražošanā, lai gan tiek izmantoti arī citi graudi, piemēram, kvieši, rudzi un auzas. Iesals nodrošina fermentācijai nepieciešamos cukurus.
- Apiņi: apiņu auga ziedi piešķir rūgto garšu, lai līdzsvarotu iesala saldo garšu un veicinātu alum raksturīgo aromātu.
- Raugs: Mikroorganismi, kas fermentē cukurus iesalā. Dažādiem alus veidiem tiek izmantoti dažādi rauga veidi.
Tēja
Tējai ir bagāta vēsture, kas aizsākās pirms tūkstošiem gadu, un tās izcelsme ir Ķīnā. Saskaņā ar ķīniešu leģendu, tēju atklāja imperators Šen Nongs 2737. gadā p.m.ē., kad viņa katlā ar verdošu ūdeni iepūta tējas koka lapas. Mūsdienās tēja tiek patērēta visā pasaulē un ir nozīmīga kultūras sastāvdaļa dažādās pasaules daļās.
Tējas gatavošas un ieguves process var atšķirties atkarībā no tējas veida. Populārākie tējas veidi:
- Zaļā tēja: īpaši populāra Ķīnā un Japānā, zaļajai tējai ir viegla, svaiga garša un tā ir bagāta ar antioksidantiem.
- Melnā tēja: galvenokārt tiek patērēta Indijā (chai), Apvienotajā Karalistē un Krievijā, un to bieži bauda ar pienu un cukuru. Melnajai tējai ir spēcīga garša un augstāks kofeīna saturs.
- Zāļu tēja: no dažādiem augiem, ziediem un augļiem pagatavota tēja, piemēram, kumelītes un piparmētras tiek patērētas to nomierinošo un ārstniecisko īpašību dēļ.
Pasaulē populārākie dzērieni atspoguļo kultūras mantojuma, vēstures un sociālo tradīciju apvienojumu. No Eiropas kafejnīcām līdz Āzijas tējas ceremonijām šie dzērieni piedāvā vairāk nekā tikai atspirdzinājumu – tie sniedz ieskatu kultūrā.
ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME ALKOHOLISKO DZĒRIENU PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA