Katrs
ceturtais Latvijas iedzīvotājs ēd pākšaugus vidēji reizi
nedēļā, savukārt 31% aptaujāto ēd pākšaugus tikai vienu reizi
mēnesī vai retāk, secināts Rimi
Latvia
un SKDS veiktajā iedzīvotāju ēšanas paradumu pētījumā. Taču
veselīgā uztura speciāliste Inga Pūce atgādina, ka vasaras vidus
ir svaigo pākšaugu laiks, kad ir svarīgi papildināt organismu ar
šķiedrvielu un vitamīnu daudzumu, ko sniedz svaigie pākšaugi.
Pākšaugus
var uzskatīt par šķiedrvielu karali, un tie ir pieskaitāmi pie
augu izcelsmes olbaltumvielām, kas satur astoņas neaizvietojamas
aminoskābes. Tie ir būtisks olbaltumvielu avots, kas ir nozīmīgs
organisma struktūras nodrošināšanai un imunitātei, ko ir īpaši
svarīgi uzņemt ikdienā, gan tiem, kas neēd gaļu, gan arī
cilvēkiem, kas aktīvi nodarbojas ar sportu. Tieši neilgais laiks
no jūlija līdz augusta vidum dēvējams par īsto svaigo pākšaugu
laiku, kad Latvijā pieejami svaigie zirnīši un lielās pupas
pākstīs jeb tā sauktās cūku pupas, izbaudot svaigās garšas un
uzņemot visus vērtīgos vitamīnus.
“Pākšaugi
ir diezgan grūti pārstrādājama pārtika, tādēļ iesaku tos
lietot kopā ar graudaugiem, piemēram, rīsiem, lai nolīdzsvarotu
olbaltumvielu daudzumu, vai arī ar dārzeņiem, pievienojot sviestu
vai eļļu. Lai arī viens no tradicionālajiem latviešu ēdieniem
ir zirņi ar speķi, neiesaku ar to aizrauties, jo tas organismam ir
smags ēdiens. Savukārt, lai palīdzētu ķermenim pārstrādāt
uzņemtās olbaltumvielas, pākšaugus ir ieteicams ēst kopā ar
pienskābi saturošiem produktiem, piemēram, kefīru,” iesaka
veselīgā uztura speciāliste Inga
Pūce.
Speciāliste
atzīmē, ka svaigā veidā ir ieteicams ēst tikai cukurzirņus,
savukārt pārējos pākšaugus ir ieteicams vārīt vai konservēt.
Zirņus un pupiņas pirms vārīšanas noteikti ir jāizmērcē
vismaz 8 – 12 stundas, lēcas var iemērkt vien uz pāris stundām.
Ja pākšaugiem tiks pievienotas klāt skābi saturošās garšvielas
vai mērces, piemēram, tomātu mērce, to vislabāk ir darīt tikai
vārīšanas beigās, lai pākšaugi gatavošanas procesā kļūtu
mīkstāki.
Pākšaugi
ir viegli pagatavojami un sniedz plašas iespējas maltīšu
pagatavošanā – svaigie salāti, biezeņi, zupas, pīrāgi un
otrie ēdieni. Ziemas periodā šie dārzeņi nav pieejami svaigā
veidā, tādēļ ieteicams izmantot pākšaugu sezonas sniegtās
iespējas un pēc iespējas biežāk iekļaut tos savā ēdienkartē,
iesaka uztura speciāliste.