Pirmdiena, 8. decembris
Antonija, Anta, Dzirkstīte
weather-icon
+0° C, vējš 2.94 m/s, D-DA vēja virziens

Līgotājiem iesaka uzmanīties

Pārtikas un veterinārā dienesta speciālisti izstrādājuši noteikumus, kurus līgotājiem iesaka ievērot, lai pēc līgošanas un dažādu pārtikas produktu nobaudīšanas, nerastos veselības problēmas.

Pārtikas un veterinārā dienesta speciālisti izstrādājuši noteikumus, kurus līgotājiem iesaka ievērot, lai pēc līgošanas un dažādu pārtikas produktu nobaudīšanas, nerastos veselības problēmas.
“Saimniecēm, plānojot, ko likt svētku galdā, visieteicamāk izvēlēties tādus pārtikas produktus, kam nav jāievēro īpašs uzglabāšanas režīms. Iepērkoties veikalā, jāpievērš vērība preces fasējumam un marķējumam, kur jābūt norādei, kas ir ražotājs un produkta derīguma termiņš,” atgādina Pārtikas un veterinārā dienesta Gulbenes pārvaldes vadītāja Dzidra Gala.
Vadītāja brīdina, ka, piemēram, piena produkti, jogurti, biezpiena sieriņi, kūkas ar krēma pildījumu, saldējums, gaļa, tās izstrādājumi, kā arī zivis, jāglabā aukstumā, atbilstoši minēto produktu uzglabāšanas režīmam, kurus norādījis ražotājs. Galvenokārt tā ir temperatūra no 0 līdz plus 8 grādiem. Savukārt karstos ēdienus uzglabā temperatūrā, kas nav zemāka par plus 60 grādiem.
“Ja esat iegādājušies gaļu cepšanai un dosieties svētkus svinēt tālu no mājām, to vēlams pārvadāt speciālā aukstuma somā. Ja tā nav pieejama, tad gaļa ir kārtīgi jāizcep. Temperatūrai tās iekšienē ir jāsasniedz plus 70 grādi. Lai pārliecinātos, vai gaļa izcepusies, tā jāpārgriež uz pusēm. Ja vidus nav asiņains, gaļa ir izcepusies. Svinot svētkus pie mājās dārzā, žāvējumus, galertus, gaļas ruletes, salātus un izstrādājumus ar krēmu vislabāk uz svētku galda likt nelielās porcijās,” iesaka Dz.Gala.
Pārvaldes vadītāja atgādina, ka Līgosvētkos vecākiem jāpieskata mazie līgotāji, lai pēc spēlēšanās pļavā, smilšu kūku cepšanas un jāņuzāļu plūkšanas viņi pirms mielasta nomazgātu rokas. “Ja tomēr pēc līgošanas radušās aizdomas par saindēšanos ar pārtikas produktiem, jāvēršas pie ģimenes ārsta, kas noteiks slimības cēloni un ārstēšanu,” stāsta Dz.Gala. Viņa iesaka saglabāt arī pirkumu čekus, lai nepieciešamības gadījumā varētu izteikt pretenzijas pret pārtikas produkta ražotāju.
“Arī tad, ja čeks nav saglabājies, pircēji var vērsties Pārtikas un veterinārā dienesta Gulbenes pārvaldē vai sazināties telefoniski ar pārvaldes darbiniekiem. Var zvanīt arī pa telefonu 7027402, automātiskajā atbildētājā ierunājot maksimāli precīzu informāciju par to, kurā vietā produkts iegādāts, kas izraisījis pircēja neapmierinātību, kā arī vēlams norādīt pārtikas uzņēmuma adresi. Katrā konkrētajā gadījumā Pārtikas un veterinārais dienests veiks uzņēmuma ārpuskārtas pārbaudi,” stāsta Dz. Gala. Pārvaldes vadītāja iesaka iepazīties ar pērn izdoto bukletu “Kā nesaindēties ar pārtiku!”, kurā gūstama informācija par pareizu pārtikas uzglabāšanu. To var saņemt Pārtikas un veterinārā dienesta rajonu pārvaldēs.

Komentāri

Dzirkstele.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.