Vasaras saulgriežu svinēšana izsenis ir saistījusies ar šiem svētkiem raksturīgu ēdienu un dzērienu baudīšanu. Gribu uzsvērt – baudīšanu.
Vasaras saulgriežu svinēšana izsenis ir saistījusies ar šiem svētkiem raksturīgu ēdienu un dzērienu baudīšanu. Gribu uzsvērt – baudīšanu. Pulcējoties līgošanā, pulksteņa rādītāji vēsta drīzāk par vakariņu, nevis pusdienu laiku un tāpēc tradicionāli pasniedz pīrāgus, sierus, kā arī alu . Kā mēdz teikt – lai ēstu, bet nepārēstos.
Šoreiz piedāvājam Līgo vakaram un Jāņu dienai piemērotu uzkodu. Lai arī tikai cepumi, sāļās biezpiena standziņas cepēju “paglābs” no apdziedāšanas, ja arī galdā nepasniegs sieru, jo galvenā sastāvdaļa produktā ir biezpiens. Toties īsto garšu izdosies baudīt, kad pēc alus kausa kārosies kas “kreptīgāks”.
Sāļās biezpiena standziņas
Sāļo biezpiena standziņu pagatavošanai nepieciešams: 250 grami biezpiena, 200 grami margarīna vai sviesta, divas tējkarotes sāls, divas tējkarotes ķimeņu, divarpus glāzes jeb 300 grami miltu un viena ola.
1. Margarīnu liek lielākā traukā, pieber sāli un ķimenes.
2. Puto, līdz sāls izšķīdis.
3. Pieliek biezpienu un maisa, kamēr radusies samērā viendabīga masa.
4. Traukā esošajiem produktiem pievieno miltus. Visu jauc kopā, beigās samīca ar rokām.
5. Atdala trešdaļu mīklas pikas, liek uz paplātes un izrullē aptuveni trīs milimetru biezā plāksnē.
6. Ar rullīšveida nazi mīklas plāksni griež aptuveni centimetru platās un desmit centimetrus garās sloksnītēs.
7. Sloksnītes kārto uz pannā ieklāta cepamā papīra.
8. Atsevišķā traukā iesit olu, sakuļ un ar kulinārijas otiņu pārziež mīklas sloksnītes.
9. Pannu liek cepeškrāsnī un cep, līdz cepumi kļūst dzeltenbrūni.
10. Gatavus atdzesē un liek pasniegšanai domātajā traukā.