Šogad salīdzinājumā ar pērno gadu meži ir bagāti ar sēnēm. Sēņu ēdieni uztuvērtības ziņā ir līdzvērtīgi dārzeņu ēdieniem.
Šogad salīdzinājumā ar pērno gadu meži ir bagāti ar sēnēm. Sēņu ēdieni uztuvērtības ziņā ir līdzvērtīgi dārzeņu ēdieniem. Sēnes satur dažādas minerālvielas un vitamīnus. Gatavosim no tiem ne tikai garšīgus ēdienu, bet arī konservēsim ziemai.
Rīsu kroketes ar sēnēm
Nepieciešams: 100 gramu novārītu sēņu, 300 gramu rīsu, puslitrs ūdens, puse sīpola, 200 gramu tauku, piens, rīvmaize un sāls.
Gatavo. Rīsus izvāra pusmīkstus, noskalo ar aukstu ūdeni, notecina. Sēnes un sīpolus sīki sagriež. Uz pannas sviestā izkarsē miltus, pielej nedaudz piena, lai iegūtu mērci. Pievieno rīsus,sēnes, sīpolus, sāli. Veido kroketes, apviļā rīvmaizē un apcep taukos.
Baraviku sviests
Svaigas baravikas notīra, nomazgā un nosusina. Sīki sagriež un uz sausas pannas apcep, līdz nedaudz iztvaiko sula. Tad pievieno sviestu, sāli, sīki sagrieztus sīpolus un maltus melnos piparus. Sacep un atdzesē.
Sviestam pievieno sagatavoto sēņu masu un ar mikseri saputo. Lieto sviestmaižu pagatvošanai.
Baraviku maizītes
Nepieciešams: 100 gramu vārītu baraviku, 1 tējkarote tomātu biezeņa, 1 tējkarote skāba krējuma, sinepes, pipari, 30 gramu sviesta, olas.
Gatavo. Novārītas baravikas sagriež un apcep sviestā, pieliekot tomātu biezeni un skābu krējumu, nedaudz sinepes un piparus. Tosterī uzkarsē maizes šķēles, uz tām uzliek pagatavoto sēņu masu.
Asā gaileņu piedeva
Nepieciešams: puskilograms gaileņu, 1 asā pipara pāksts, 1 ķiploka daiviņa, 5 ēdamkarotes olīveļļas, 1 ēdamkarote pētersīļu, etiķis, malti melnie pipari un sāls.
Gatavo: Gailenes sālsūdenī 5 līdz 10 minūtes apvāra, notecina, sīki sagriež. Iztīrītu pipara pāksti un sīpolu sagriež ripiņās. Eļļai pievieno etiķi, rīvētu ķiploku, melnos piparus un sāli pēc garšas. Marinādi pārlej sēnēm, pievieno pētersīļus, sajauc. Noliek uz divām stundām ievilkties. Pasniedz pie gaļas ēdieniem.
Sēnes tomātu biezenī
Cucenes 15 līdz 20 minūtes vāra, tad 12 stundas mērcē aukstā ūdenī. Tad sakapā un cep ar sāli pipariem, sīpoliem, cukuru un lauru lapām. Kad sēnes sacepušās, litram sēņu pievieno 300 gramu tomātu biezeņa un vēl nedaudz pasutina. Karstu sēņu masu var kārtot arī ar apceptām kabaču ripām. Burkas sterilizē.
Dārzeņu salāti ar sēnēm
Nepieciešams: 3 kilogrami kabaču, 2 kilogrami burkānu, 1 kilograms sīpolus, 1 kilograms vārītu sēņu, 2 puslitra burciņas tomātu mērces vai 2 kilograms tomātu, 0,5 litri eļļas, sāls, pipari.
Gatavo. Sagrieztus kabačus sautē savā sulā, pievieno eļļā apceptus burkānus un sīpolus. Pievieno vārītās sēnes (var nedaudz apcept) un uz nelielas uguns sautē vienu stundu. Tad pievieno tomātu mērci vai sagrieztus tomātus, zaļumus un garšvielas. Vēl nedaudz pakarsē.Karstu liek sterilās burciņās un aizvāko. Sterilizēt nevajag.