Cilvēks, kas tikai laiku pa laikam izdzer tasi melnas kafijas, ir pakļauts lielākam sirdstriekas riskam nekā tas, kas to dara regulāri.
Cilvēks, kas tikai laiku pa laikam izdzer tasi melnas kafijas, ir pakļauts lielākam sirdstriekas riskam nekā tas, kas to dara regulāri.
Pēc Cīrihes universitātes profesora Roberto Korti pētījumiem, krasa asinsspiediena palielināšanās cilvēkiem, kas neregulāri dzer kafiju, pēc tases uzmundrinošā dzēriena ir bīstamāka nekā ilglaicīgais efekts, dzerot kafiju regulāri.
Zinātnieks apgalvo, ka bīstams ir nevis pats kofeīns, bet vairākas citas vielas, kas izraisa asinsvadu sašaurināšanos, pie kā regulārajiem kafijas lietotājiem ir izstrādājies pieradums. Taču tie, kas dzer kafiju neregulāri, ir pakļauti lielam sirdstriekas riskam.
Pēc profesora Korti domām, ja cilvēks nedzer kafiju katru dienu, viņam labāk ir vispār no šī dzēriena atteikties, arī no kafijas bez kofeīna.
Pētījumu laikā atklājās, ka pie kafijas nepieradušajiem asinsspiediens paaugstinās sešas reizes vairāk, salīdzinot ar ikdienas kafijotājiem. Turklāt asinspiediena krasas izmaiņas viņiem netika konstatētas, eksperimentāli ievadot tīru kofeīnu.
Tajā pašā laikā asinsspiediena paaugstināšanās novērota gan lietojot parasto kafiju, gan arī kafiju bez kofeīna. Tas izskaidro to vielu iedarbību, kas piedod dzērienam tā raksturīgo garšu un darbojas kā spēcīgs sirdsdarbības stimulators.