Noslēgumam tuvojas “Lauku Avīzes” un “Praktiskā Latvieša” konkurss par garšīgāko lauku maizi.
Noslēgumam tuvojas “Lauku Avīzes” un “Praktiskā Latvieša” konkurss par garšīgāko lauku maizi. Uzaicinājumu piedalīties laureātu apbalvošanā 26.septembrī saņēmusi arī Druvienas rudzu rupjmaizes cepēja Ausma Poruka, kas 80 gadus ilgajā mūžā maizi cep jau 50 gadus.
Druvienas dāmu kluba “Pavards” dalībniece Dzidra Pliķēna informē, ka uz noslēguma pasākumu, kas notiks “Lauku Avīzes” atpūtas kompleksā “Valgums” Tukuma rajonā, A.Poruka cienastā līdzi vedīs vairākus maizes klaipiņus. Līdzi brauks arī līdzjutēji no Druvienas – folkloras kopa “Pērlis” un citas čaklās mājsaimnieces, kuras klubiņā “Pavards” apvienojusi un vada Lita Zalpētere. Latvijas televīzijā konkursa laureātu apbalvošanai varēs sekot raidījumā “Savai zemītei” oktobra pirmajā svētdienā.
“Porukmāti konkursam pieteicām mēs – Druvienas dāmu klubiņš. Pagastā ir daudz talantīgu un čaklu maizes cepēju. Taču Ausmiņas ceptā maize ir īpaša. No tās smaržas vien jau esi paēdis. Daudz cilvēku ar viņas cepto maizīti ir pabaroti godos. Jāņa Poruka tradicionālajā Dzejas dienā oktobrī vienmēr cienastā ir Porukmātes – dzejnieka brāļa dēla sievas – ceptā maize. Kad Druvienā notiek tradicionālās Rūdolfa Blaumaņa lugas “Skroderdienas Silmačos” brīvdabas izrādes, aktierus vienmēr cienājam ar Ausmiņas maizi,” saka D.Pliķēna.
A.Poruka laikrakstam saka, ka rudzu rupjmaizi cep tāpat kā Druvienā darīts no paaudzes paaudzē. “Maizīti cepu īstā, lielā lauku krāsnī, zem klaipiņiem lieku kļavas lapas,” stāsta viņa. Tagad maizes cepšanā Porukmātei palīdze ir meita Anda, bet mazbērniem Vivitai un Armandam, kas vēl mācās pamatskolā, vecmāmuļas ceptā maize ir gardums, kaut arī viņi ar to mielojas bieži.
Arī šoruden, gaidot dzejnieka J.Poruka 132.dzimšanas dienu, kas būs 13.oktobrī, Porukmāte Dzejas dienu dalībniekiem Druvienā cienastam ceps savu rudzu rupjmaizi.