Atbild Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes pasniedzēja Ilze Grāmatiņa.
Gan žāvētai, gan pusžāvētai desai sastāvs ir ļoti līdzīgsa, atšķirība ir gatavošanas procesā. Žāvēta desa, kūpināta desa ir no gaļas gatavots produkts, kura pildījums, malts vai sagriezts gabaliņos, ir apstrādāts tikai un vienīgi dūmos – tas ir kūpināts, izmantojot dūmus. Savukārt pusžāvētas desas nosaukums jau vien pasaka priekšā, ka kūpināšanas un žāvēšanas process nav veikts līdz galam. Desa nav pilnībā nokūpināta. Pirms tam ir veikts produkta vārīšanas process, desa atdzesēta, un tikai tad produkts nokūpināts.
Tātad žāvētajai desai jāiziet cauri vienam galaprodukta sagatavošanas procesam, bet pusžāvētajai – diviem.