Sestdiena, 27. decembris
Elmārs, Inita, Helmārs
weather-icon
+4° C, vējš 2.24 m/s, ZR vēja virziens

Kā taisa žāvētas desas un kā – pusžāvētas? Ar ko atšķiras desu gatavošanas process un kā atšķiras produkti?

Atbild Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes pasniedzēja Ilze Grāmatiņa.

Gan žāvētai, gan pusžāvētai desai sastāvs ir ļoti līdzīgsa, atšķirība ir gatavošanas procesā. Žāvēta desa, kūpināta desa ir no gaļas gatavots produkts, kura pildījums, malts vai sagriezts gabaliņos, ir apstrādāts tikai un vienīgi dūmos – tas ir kūpināts, izmantojot dūmus. Savukārt pusžāvētas desas nosaukums jau vien pasaka priekšā, ka kūpināšanas un žāvēšanas process nav veikts līdz galam. Desa nav pilnībā nokūpināta. Pirms tam ir veikts produkta vārīšanas process, desa atdzesēta, un tikai tad produkts nokūpināts.
Tātad žāvētajai desai jāiziet cauri vienam galaprodukta sagatavošanas procesam, bet pusžāvētajai – diviem.

Komentāri

Dzirkstele.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.