Svētku
laikā nevar iztikt bez svaigi ceptu pīrāgu smaržas un bagātīgi klātiem
galdiem. Taču reizēm, it īpaši ilgajā brīvdienu maratonā, sanāk aizmirst
par veselīgu uzturu, kas ir īpaši svarīgs tieši cilvēkiem ar cukura
diabētu. Tāpēc uztura speciāliste Liene Sondore un Paula Stradiņa
Klīniskās universitātes slimnīcas diabēta aprūpes māsa Jana Jaņeviča ir
sagatavojušas padomus, kas palīdzēs svētku laiku aizvadīt priecīgi un
veselīgi.
Veselīgam
uzturam būtu jābūt ikviena cilvēka ikdienas stūrakmenim. Taču īpaši
svarīgi tas ir tieši cilvēkiem ar cukura diabētu. “Jebkuram cilvēkam ir
jāsaprot, ka ēdiens ir ne tikai bauda, bet arī mūsu degviela,”
skaidro diabēta aprūpes māsa Jana Jaņeviča. Līdz ar to ieteicams ievērot
pāris sen zināmas patiesības. Piemēram, vērts atcerēties, ka brokastīm
ir jābūt dienas galvenajai maltītei, bet vakariņās nevajadzētu uzņemt tā
saucamos vienkāršos ogļhidrātus jeb produktus, kas ātri paaugstina
cukura līmeni asinīs. Tie ir, piemēram, balto miltu produkti, augļu
sulas, saldumi, jogurti ar piedevām.
Maltīte ir jābauda
Līdzīgi
kā ikdienā arī svētku laikā cilvēkiem ar cukura diabētu ir jāspēj sevi
kontrolēt un ievērot zināmu mērenību ēdiena baudīšanā. Kā stāsta uztura
speciāliste Liene Sondore, ir jāspēj pateikt “paldies”. “Jāatceras, ka
svētki ir dažas dienas gadā un tāpēc nav jāpārēdas. Maltīte ir jābauda,
tai jābūt vienkāršai, enerģiju sniedzošai. Jāatceras, ka nav jāēd ar
acīm, bet jāuzdod sev jautājums, vai tiešām es esmu izsalcis un
konkrētais produkts ir jāēd. Esot ciemos, nav jāēd par prieku namamātei.
Ir jāmāk pateikt „paldies”,” uzsver speciāliste.
Mērenība
svētku laikā jāievēro arī, lietojot alkoholu. It īpaši tāpēc, ka
alkohols slikti mijiedarbojas ar cukura līmeni pazeminošiem
medikamentiem. “Alkohola lietošana var
izraisīt smagu hipoglikēmiju (zemu cukura līmeni asinīs), kā arī vēlāk
radīt hiperglikēmiju (augstu cukura līmeni asinīs). Šo cukura līmeņa
svārstību dēļ svētku svinēšana ar lielu alkohola patēriņu nereti beidzas
slimnīcā. Tāpēc mēs iesakām lietot tikai pavisam nelielu alkohola
daudzumu, piemēram, 1-2 glāzes vīna vai 50-100 ml stipra alkohola,”
atgādina Jana Jaņeviča.
Par savu svētku mielastu rūpējies pats
Lai
spētu vieglāk noteikt ēdienā esošo ogļhidrātu, olbaltumvielu vai tauku
apjomu, ieteicams savu svētku maltīti, tajā skaitā arī saldumus, gatavot
pašiem. “Gatavojot paši, mēs varam labāk regulēt dažādu garšas piedevu
daudzumu, līdz ar to šāds saldums būs daudz veselīgāks, kvalitatīvāks un
noteikti arī garšīgāks,” stāsta J. Jaņeviča.
Līdzīgās
domās ir arī L. Sondore: “Ir daudz dažādu un gardu desertu un kūku
recepšu, kurās tiek izmantoti pilngraudu, speltas, griķu, mandeļu,
kokosriekstu u.c. milti. Turklāt cukura vietā var izmantot dabīgo
saldinātāju – stēviju: to var pievienot mīklām. Tā var gatavot arī
cepumus, piparkūkas u.c. svētku kārumus.”
Cukura diabētam brīvdienu nav
Dodoties
garajās svētku brīvdienās, nākas atcerēties – cukura diabētam brīvdienu
nav. Tāpēc nepieciešams laikus lietot medikamentus un kontrolēt cukura
līmeni asinīs. Tas jāņem vērā arī tad, ja plānots brīvdienas pavadīt
ārpus mājas. “Ja dodaties svinībās ārpus mājām, tad paņemiet līdzi
glikometru, tabletes un insulīnu, ja to lietojat. Uzstādiet atgādinājumu
telefonā, lai laikus ievadītu insulīnu, kā arī paņemiet līdzi ātros
ogļhidrātus hipoglikēmijas gadījumam,” atgādina diabēta aprūpes māsa.
Turklāt
svētku laikā īpaši svarīgi ir cukura līmeni pārbaudīt pat biežāk, nekā
ierasts. “Pie svinību galda nereti ir grūtāk izvērtēt ogļhidrātu
daudzumu, kurš tiks apēsts, tāpēc ir lielāka iespēja, ka tiks ievadīta
neprecīza insulīna deva. Šis ir īpaši svarīgi cilvēkiem, kuri lieto
ēdienreižu insulīnu. Šāda insulīna deva jāpielāgo maltītē esošajam
ogļhidrātu daudzumam, līdz ar to būtu nepieciešams veikt cukura līmeņa
kontroli arī pēc svinīgās maltītes, lai pēc nepieciešamības veiktu
cukura līmeņa korekciju. Jebkurā gadījumā, ja svētku laikā vai pēc
svinībām jūtaties slikti, pārbaudiet cukura līmeni asinīs un vērsieties
pie ārsta, ja tas nepieciešams,” uzsver J. Jaņeviča.
Lielākais atbalsts – ģimene
Jebkuri
apgrūtinājumi vai problēmas ir vieglāk atrisināmas, ja ir kāds, uz ko
paļauties. To pašu var teikt arī par cukura diabēta radītajām pārmaiņām
cilvēka dzīvē. Piemēram, veselīgu uzturu gan ikdienā, gan svētku laikā
noteikti būs vieglāk ievērot, ja to darīs visa ģimene kopā. “Ģimene ir
galvenais cilvēka atbalsts dzīvē. Gan ikdienā, gan svētku laikā ģimenes
locekļi var palīdzēt cukura diabēta pacientam ar reālu veselīga uztura
atbalstu, tas ir, visiem ģimenes locekļiem ir jācenšas ievērot veselīga
uztura ieteikumus, jo tie ir domāti ne tikai tiem, kam ir cukura
diabēts, bet arī jebkuram citam cilvēkam. Ģimenes locekļi varētu pielikt
kopīgus spēkus svētku maltītes pagatavošanai, izvēloties veselīgas un
gardas receptes gan galvenā ēdiena, gan deserta pagatavošanai.
Nevajadzētu gatavot atsevišķu svētku galdu sev un cilvēkam ar cukura
diabētu. Ja nepieciešams, tad cilvēkam ar cukura diabētu ir jāatgādina
laikus lietot medikamentus un pārbaudīt cukura līmeni asinīs,” stāsta J.
Jaņeviča.
Lai informētu cilvēkus par cukura diabētu, tā simptomiem un ārstēšanu, ir izveidotas mājaslapas www.diabets.lv un www.diabetapacientiem.lv/.
Šajās vietnēs gan cilvēki ar cukura diabētu, gan arī ikviens cits
interesents var uzzināt atbildes uz visiem sev interesējošiem
jautājumiem.