Gulbeniete Vaira Lielbārde priecājas, ka izauguši lieli un skaisti ķirbji. Lielākais sver vairāk nekā 20 kilogramus, tāpēc tā pacelšanai vajadzīgs vīru spēks.
“Ļoti labi ir auguši ķirbji, tie ir lielāki nekā citus gadus. Neko īpašu neesmu darījusi, tikai ar pelniem pakaisījusi augsni. Tiesa, vajadzēja arī palaistīt, jo ķirbjiem patīk mitrums, ne tikai siltums. Dārzs ir zemā vietā, tāpēc sausums nav tik ļoti jūtams. Tāpat kartupeļi un saknes ir labi izauguši. Ne par ko šoruden nevar žēloties,” spriež V.Lielbārde.
Velta atzīst, ka ķirbji ir iecienīti viņas ģimenē. Turklāt šīs šķirnes lielajai ogai ir plāna miza un biezs mīkstums, tāpēc var vairāk izmantot gatavošanai.
“Vāru ķirbju biezzupu, gatavoju tradicionālos salātus, cepu pankūkas… Mums garšo,” atzīst V.Lielbārde. Viņa uzsver, ka milzu veselīgā oga ir garda gan cepta, gan vārīta un sautēta. Kad sākusies ķirbju sezona, vajag izmēģināt visas kārdinošās receptes.
Recepte
Cepts ķirbis ar timiānu
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200 grādu temperatūrai. Ķirbi nomizo, izgrebj un sagriež nelielos gabaliņos. Tos izkārto uz cepešplāts, kas izklāta ar cepamo papīru. Apkaisa ar sāli un pipariem, kā arī apslaka ar olīveļļu. Bļodiņā liek saspiestas ķiploku daiviņas un pāris šķipsnas sasmalcinātu timiāna lapiņu. Masu samaisa un uzbārsta ķirbjiem. Ķirbjus liek cepeškrāsni un cep 20 minūtes, līdz tie ir zeltaini brūni un mīksti. Būs garšīgi tāpat vai kā piedeva pie gaļas kartupeļu vietā.