Saldais kārums: ir ekoloģiski tīrs un dabīgs produkts.
Saldais kārums: ir ekoloģiski tīrs un dabīgs produkts
Lizuma pagasta zemnieku saimniecības “Dimdiņi” konfekšu ražošanas cehā mēnesī izgatavo desmit tonnas astoņu veidu “Gotiņu”. Tas ir piecas reizes vairāk nekā ražošanas sākumā.
“Dimdiņu” saimnieki Iveta un Normunds Audziši ir pārliecināti, ka konfekte “Gotiņa” būs nākotnes produkts, jo pircēji aizvien vairāk izvēlas ekoloģiski tīrus un dabīgus produktus, kuru ražošanā neizmanto dažādus konservantus un ķīmiskas vielas.
“Latvijai kļūstot par Eiropas Savienības dalībvalsti, palielināsies tūristu skaits, bet “Gotiņa” ir lielisks piedāvājums ārzemju viesiem, tāpēc, ka to šobrīd piedāvā tikai Latvijas tirgus,” spriež Iveta. Savukārt Normunds uzskata, ka pircēju iecienītais kārums ir “smags” produkts, jo tā ražošana ir roku darbs. Modernizēt ražošanas procesu nav vēlams. No tā ciestu konfektes kvalitāte.
Ražotāji uzskata, ka šobrīd konfekte “Gotiņa” ir novērtēta par zemu. Realizācijas cenai vajadzētu būt lielākai. Izrādās, ka šokolādes ražošanas procesa un izejvielu izmaksas nav lielākas par tām, kas saistītas ar “Gotiņu” ražošanu. Tur vainojams sociālisma laiks, kad šokolādes cena pielīdzināta Šveicē ražotajiem saldumiem, bet “Gotiņu” ražošanā tolaik izmantots Krievijā ražotais cukurs un piens, kas daudz nemaksājis. Šodien ir grūti palielināt cenu, jo cilvēki ir psiholoģiski pieraduši, ka “Gotiņām” jābūt lētam produktam. Tas traucē daudz intensīvāk attīstīt konfekšu ražošanu un gūt vēlamo peļņu. Šobrīd konfekšu ražošanu kreditē citas saimniecības ražošanas nozares – kāpostu, sīpolu un citu dārzeņu audzēšana.
Galvenā izejviela “Gotiņu” ražošanai ir piens. To “Dimdiņi” iepērk no lizumnietes Ineses Bergas zemnieku saimniecības “Augstkalni”.
Lai izgatavotu tonnu konfekšu, vajadzīgi 850 litri augstākā labuma piena. Neilgu laiku piens iegādāts no vairākām saimniecībā. Diemžēl no tā cietusi produkcijas kvalitāte, tāpēc sadarbības līgums parakstīts tikai ar minēto zemnieku saimniecību. Sadarbības līgums ir arī ar cukura ražotājiem Liepājā, savukārt dažādas piedevas iegādājas vairumtirdzniecības bāzēs. Tie ir – lazdu rieksti, rozīnes, kokosriekstu skaidiņas, saulespuķu sēklas, kakao pulveris, zemesrieksti, šokolāde un citas.
N.Audzišs ir pārliecināts, ka no salduma ražošanas neesot domāts atteikties. “Gotiņai” izdevies iekarot Latvijas tirgu. Tās nopērkamas visos lielveikalos, piemēram, “Rimi”, “Citymarket”, “Elvi” un citos. Visvairāk pieprasītās esot “Gotiņas” ar lazdu riekstiem. Apmēram 80 procenti pircēju izvēloties mīkstās, bet 20 procenti – drupanās “Gotiņas”. Iecienīti esot arī asorti. Konfektes tirdzniecības vietās atbilstoši pieprasījumam, kas aizvien palielinās, piegādā ar diviem saimniecības autofurgoniem. Perspektīvā plānots iegādāties arī lielu kravas pārvadājumu transportlīdzekli.
Šobrīd 65 procentu apjomā veikts konfekšu ceha remonts, lai ražotne pilnībā atbilstu prasībām. Ir sakārtota ūdens apgādes, apkures un apgaismes sistēma, veikta ražošanas telpu sienu siltināšana un kosmētiskais remonts, nomainīti logi un durvis, ieklātas flīzes. Drīzumā sakārtos ventilācijas sistēmu, kā arī konfekšu tīšanas telpā nomainīs grīdas segumu.
Konfekšu cehā nodarbināti desmit cilvēki. Apmēram puse strādnieču te strādājušas jau tajā laikā, kad Lizumā darbojās cietes cehs. Darbs organizēts vienā maiņā. N.Audzišs stāsta, ka konfekšu tinējas dienā spējot ietīt 60 līdz 70 kilogramus “Gotiņu” . Kilogramā – 60 konfektes. No padarītā darba apjoma esot atkarīga samaksa.