Svētdiena, 21. decembris
Toms, Tomass, Saulcerīte
weather-icon
+4° C, vējš 1.79 m/s, ZA vēja virziens

Ābolu laiks virtuvē

Rudens ir bagātākais gada posms, kad pilni dārzi un tirgus ar vietējiem labumiem. Viens no gardākajiem vietējiem augļiem ir ābols. Tas bagāts ar dažādiem vitamīniem un būs gan lieliska uzkoda reizēm, kad moka izsalkums, gan arī daudzveidīgi izmantojams virtuvē.

Vienkāršais ābolrausis

Šo ābolrausi gatavojam vismaz pāris reizes mēnesī rudens sezonā, ja ne reizi nedēļā. Pavisam vienkārši pagatavojams un ļoti gards!

Sastāvdaļas
350 g nomizotu un iztīrītu ābolu,
170 g izsijātu miltu,
100 g cukura,
290 g bezpiedevu jogurta,
1,5 tējkarote dzeramās sodas,
1 tējkarote kanēļa,
šķipsna malta kardamona,
šķipsna sāls,
vaniļas cukurs – pēc garšas,
4 olas.

Pagatavošana
Ābolus sadala četrās daļās un sagriež plānās šķēlītēs. Bļodā liek visas pārējās sastāvdaļas un samaisa līdz viendabīgai masai.
Ietauko cepamo pannu (24 cm), taču var izmantot arī līdzīga izmēra kantaino formu. Ieklāj pusi no mīklas daudzuma. Kārto pusi no sagrieztajām ābolu šķēlītēm. Aplej ar atlikušo mīklas daudzumu, kārto pārējās ābolu šķēlītes. Pārkaisa ar dažām ēdamkarotēm cukura.
Cep 200 grādu karstā cepeškrāsnī aptuveni 40-45 minūtes, līdz rausis kļūst zeltaini brūns.
Bezpiedevu jogurta vietā var izmantot arī krējumu – rausis noteikti arī tad izdosies! Balto cukuru var aizstāt arī ar brūno. Daļu balto miltu var aizstāt arī ar pilngraudu miltiem.


Rudenīgais ātrais ievārījums

Sastāvdaļas
6 vidēja lieluma antonovkas,
aptuveni 500 g ķirbja,
2 ļoti gatavi banāni,
4-5 ēdamkarotes ievārījuma cukura,
šķipsna kanēļa.

Pagatavošana
Ābolus nomizo, attīra un sagriež mazos gabaliņos. To pašu izdara ar ķirbi. Katliņā ielej 200 ml ūdens, liek klāt ķirbi. Vāra, līdz tas sāk izšķīst, tad pievieno ābolus. Kad arī tie sāk izšķīst, pievieno gabaliņos sagrieztus banānus. Vāra, līdz masa jau gandrīz kļuvusi viendabīga. Pieber cukuru un kanēli un, regulāri maisot, vāra vēl 10 minūtes. Ievārījums paredzēts ātrai izlietošanai, vēlams uzglabāt ledusskapī.
Lieliska piedeva rīta putrai vai pankūkām!


Kārtainās mīklas drumstalrausis

Viens no produktiem, kam noteikti vajadzētu būt katrā saldētavā, ir kārtainā mīkla. To var izmantot gan pīrādziņiem, gan dažādu raušu pamatnei. Šis ābolu drumstalrausis mūsu virtuvē ir uz palikšanu! Rausi gatavojam kantainajā formā (27×15 cm).

Pamatnei:
2 lielās plāksnes kārtainās mīklas (katra plāksne 100 g).

Pildījumam:
4-5 vidēji lieli, skābi āboli (vislabāk antonovka),
50 g sviesta,
kanēlis – pēc garšas,
dažas ēdamkarotes brūnā cukura.

Drumstalām:
100 g miltu,
100 g pilngraudu auzu pārslu,
70 g cukura,
100 g auksta sviesta.

Pagatavošana
Kārtaino mīklu atkausē. Pa to laiku pagatavo pildījumu.
Ābolus nomizo, attīra un sagriež gabaliņos. Pannā izkausē sviestu, liek cepties ābolus. Apber tos ar cukuru un kanēli. Regulāri maisot, ābolus cep, līdz tie ir izšķīduši.
Drumstalām – sajauc kopā sausās sastāvdaļas, pievieno mazos kubiņos sagrieztu aukstu sviestu, ar rokām masu maisa, līdz izveidojusies drupačām līdzīga masa.
Kārtainās mīklas plāksnes ar garākajām malām liek tā, lai viena ir nedaudz virs otras. Ar dakšiņu saspiež, lai abas plāksnes būtu savienotas kā viena. Izrullē, līdz tā ir tik liela, ka tiek noklāta trauka apakša un ir vēl maliņas. Izlīdzina ābolu masu un apber ar drumstalām.
Liek cepties 180 grādos aptuveni 25 minūtes, tad krāsns temperatūru palielina līdz 200 grādiem un cep vēl 10 minūtes, līdz rausis iegūst vēlamo brūnumu.
Pirms griešanas to pilnībā atdzesē.

Komentāri

Dzirkstele.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.