● 200 gramu biezpiena,
● 200 gramu miltu,
● 150 gramu cukura,
● 100 gramu sviesta,
● 2 olas,
● 10 gramu cepamā pulvera,
● vaniļas cukurs,
● sāls,
● 100 – 200 gramu aveņu.
Lai izceptu šo kārdinošo kēksu, kas ļoti labi garšoja gan pie kūpošas tējas, gan kafijas tases, lielveikalā iegādājos svaigas avenes. Tiesa gan, svešzemju, taču ziemā te varam izmantot arī saldētavā noglabātās jebkuras ogas. Tās noskaloju un apsusināju.
Mīkstu sviestu kopā ar cukuru, vaniļas cukuru un šķipsniņu sāls ar mikseri labi sakūlu. Tad pievienoju biezpienu un atkal saputoju. Pēc tam pa vienai piesitu olas, pēc katras pievienošanas visu labi saputojot. Visbeidzot piekaisīju kopā ar cepamo pulveri izsijātus miltus un ar silikona lāpstiņu uzmanīgi samaisīju viendabīgu mīklu. Pusi mīklas izlīdzināju nedaudz ar sviestu ietaukotā garenajā kēksu cepamajā veidnē un vienmērīgi pārkaisīju avenes. Pāri izlīdzināju atlikušo mīklu un veidni ievietoju līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī. Pēc apmēram 45 minūtēm gardums bija gatavs. To atdzesēju veidnē, tad no tās izņēmu un, pilnībā atdzisušu, sagriezu šķēlēs.
– Teksts un foto: Brigita Skaistkalne