Rankas arodvidusskolā straujus tempus ir uzņēmis Eiropas Sociālā fonda projekts “Arodizglītības programmas “Ēdināšanas serviss” mācību priekšmetu un prakšu programmu satura uzlabošana”.
Rankas arodvidusskolā straujus tempus ir uzņēmis Eiropas Sociālā fonda projekts “Arodizglītības programmas “Ēdināšanas serviss” mācību priekšmetu un prakšu programmu satura uzlabošana”.
Līdztekus teorētisko zināšanu apguvei tiek veidotas arī praktiskās iemaņas, kas nepieciešamas pavāra profesijā. Rosinot radošu pieeju ēdienu gatavošanā un līdz ar to ieinteresējot audzēkņus profesijas apguvē, skolā tiek organizēti dažādi profesionāļu demonstrējumi.
22.oktobrī ar savu darba pieredzi dalījās SIA “Elita” kafejnīcas “Pie kamīna” pavāri Dace Ramka un Aivars Stalažs. Nodarbību tēma bija “Miltu izstrādājumu izmantošana auksto uzkodu gatavošanā”. Audzēkņi ar interesi vēroja, kā ātri var sagatavot un noformēt pasniegšanai mūsdienīgas uzkodas. Pēc nedrošības mirkļu pārvarēšanas Linda Pizāne, Tatjana Burmistre, Marija Mališeva, Mārīte un Maruta Ķilupes, Lelde Lībiete, Evija Bukāte, Armands Blanks un citi interesanti jau veidoja kārtainās mīklas bulciņas, pildīja tortiļjas, izmēģināja ar lasi pildītas lavaša ruletes gatavošanu. Īpaši laba sadarbība izveidojās starp profesionāļiem un 1.kursa audzēkni Ritumu Elstiņu. Nodarbību gaitā audzēkņi guva jaunas idejas, kā var ar dažādiem salātiem pildīt smilšu mīklas groziņus un cik daudzveidīga var būt šādu izstrādājumu noformēšana. Rezultāts bija tiešām efektīgs. Ieguvums bija arī jauna atklāsme par plaucētās mīklas izmantošanu.
Tika noskaidrots, ka baklažāni un avokado ir produkti, kam jāpieiet radoši, tad rezultāts būs apetīti rosinošs. Kā pasākuma kulminācija bija kukurūzas pārslās panēti un pēc tam fritēti banāni.
Ir apgūti jauni profesionāli darba paņēmieni, vērots komandas darbs, gūtas jaunas idejas ēdienu gatavošanas tehnoloģijās, rosinājums radoši pieiet ēdienu noformēšanai, nebaidīties izmantot mazāk populārus produktus, interesēties par citu tautu virtuvēm un meklēt idejas, kā tās latviskot.
Arī uzņēmējiem ir ieguvums – iepazīti mūsu topošie pavāri, gūts priekšstats par praktiskās apmācības procesa norisi mūsu skolā.
Paldies pavāriem A.Stalažam un D.Ramkai par atsaucību un par sadarbību un atbalstu SIA “Elita” īpašniecei Elitai Visočanskai.