Jāņogu plātsmaize ir garšīga un bagāta ar vitamīniem. Tās pagatavošanai nepieciešamas apmēram 15 līdz 20 minūtes, bet cepšanai – apmēram 35 minūtes.
Jāņogu plātsmaize ir garšīga un bagāta ar vitamīniem. Tās pagatavošanai nepieciešamas apmēram 15 līdz 20 minūtes, bet cepšanai – apmēram 35 minūtes.
Lai izceptu jāņogu plātsmaizi, nepieciešams: 200 grami margarīna, 3 dl (300 grami) cukura, trīs olas, 6 līdz 8 dl (600 līdz 800 grami) miltu, 3 glāzes jāņogu, 2 tējkarotes vaniļas cukura.
Margarīnu izkausē un vēl karstā iemaisa 200 gramus cukura. Atdala olu baltumus no dzeltenumiem. Dzeltenumus pievieno margarīnam un cukuram, samaisa. Iegūtajai masai pieber miltus un mīca, līdz veidojas smilšu mīkla. Iegūto mīklu klāj plānā kārtā uz plātsmaižu pannas.
Lielā bļodā saputo atdalītos olu baltumus ar 100 gramiem cukura un 2 tējkarotēm vaniļas cukura. Kad olu baltumi saputoti stingrās putās, tajos ieber 3 glāzes iztīrītu un nomazgātu jāņogu. Visu samaisa un pārlej mīklai uz pannas. Ja vēlas, var pārkaisīt ar kanēli. Pannu liek krāsnī un cep 180 grādu karstumā apmēram 35 minūtes līdz laikam, kad plātsmaizes virskārta ir gaiši brūna un mīkla ir izcepusies. Vēl karstu plātsmaizi atdala no pannas malām, jo atdziestot tas ir grūtāk izdarāms.
Izceptā plātsmaize būs skābena, tāpēc tiem, kam patīk saldas plātsmaizes, ieteicams palielināt cukura daudzumu, kas pievienots jāņogām un olu baltumiem. Gatavo plātsmaizi sagriež gabaliņos un pasniedz ar tēju vai kafiju.