● 2 lieli āboli,
● svaigi spiesta citrona sula – 1½ ēd.k.,
● milti – 230–250 g,
● sviests – 70 g,
● cukurs – 70 g,
● biezs aprikožu ievārījums (vai cits) – 1 ēd.k.,
● 1 ola,
● vaniļas cukurs – 1 tējk.,
● maltais kanēlis – ½ tējk.,
● cepamais pulveris – 4 g,
● šķipsniņa sāls,
● pūdercukurs.
AUGĻUS NOMIZOJU, izņēmu serdes un mīkstumu sagriezu gabaliņos. Tos bēru pannā, pievienoju 20 gramu sviesta, kanēli, ēdamkaroti cukura, tējkaroti citrona sulas un dažas minūtes pacepu. Pēc tam iemaisīju pašas vārīto aprikožu ievārījumu un visu karsēju, līdz šķidrums pannā iztvaikojis. Masu pārliku traukā un atdzesēju.
Mīklai olu saputoju kopā ar sāli, parasto un vaniļas cukuru viendabīgā krēmā. Pievienoju atlikušo citrona sulu, 50 gramu kausēta sviesta, iesijāju miltus ar cepamo pulveri un samīcīju vidēji stingru mīklu, kas nelīp pie rokām, – piespiežot ar pirkstu, tajā jāpaliek bedrītei.
Mīklu liku uz cepamā papīra loksnes un izveltnēju apmēram 40×20 centimetru lielu taisnstūri, raugoties, lai malas būtu līdzenas. Pagriežot mīklas plāksnes garāko malu pret sevi, vienmērīgi uzklāju tai līdz pusei ābolu pildījumu. To pārsedzu ar mīklas brīvo malu – ar cepamā papīra palīdzību izdevās salaiduma vietu pavirzīt apakšā. Ja tas neizdodas, maliņas, lai pildījums turētos iekšpusē, jāsalipina kopā un jāaizspaida ar dakšiņu. Pildīto taisnstūri sagriezu strēmelēs un liku tās uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru. Cepu līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī, līdz tās kļuva gaiši brūnas, – vismaz 20 minūtes. Tad gardās sloksnītes mazliet padzesēju un caur sietiņu pārkaisīju ar pūdercukuru.
– Teksts un foto: Brigita Skaistkalne