Svētdiena, 7. decembris
Antonija, Anta, Dzirkstīte
weather-icon
+1° C, vējš 0.45 m/s, D-DR vēja virziens

Ilzes ģimenē mīl labi paēst

Gulbenietes Ilzes Ūseles vaļasprieks ir ēst gatavošana un adīšana, kā arī grāmatu, žurnālu lasīšana un krustvārdu mīklu minēšana un, protams, rūpes par čau-čau šķirnes suni Rikiņu. Ilze saka, ka garšīgu maltīti iespējams pagatavot no pavisam vienkāršiem produktiem.

“Ēst gatavošanu neuzskatu par talantu. Tā ir dzīve, jo manā ģimenē visi mīl labi paēst. Katram ir jānodarbojas ar to, kas viņam patīk. Man patīk gatavot ēst. Ja vēl mājās ir produkti, no kā pagatavot ēdienu, tad problēmu vispār nav. Ja man negribas neko gatavot, tad to arī nedaru,” saka Ilze.

Kā vienkāršāk un ātrāk
Ja vienā dienā galdā celti vārīti kartupeļi, tad otrā dienā Ilze no pāri palikušajiem gatavo citu ēdienu. “Pagatavoju, piemēram, plovu. Protams, to var ēst arī otrā dienā, bet var arī neēst. Papriku piepilda ar iepriekšējās dienas plo­vu, pārliek ar sieru un cepeškrāsnī iekšā – būs pildīta paprika. Galvenais – kā vienkāršāk un ātrāk,” saka Ilze. Līdzīgi viņa rīkojas arī tad, ja vienā vakarā azaida galdā bijusi šķelto zirņu biezputra. Otrā vakarā Ilze cep šķelto zirņu plāceņus, biezputrai piejaucot olas un kartupeļu cieti. Var arī uzreiz no zirņu masas cept plāceņus, tikai tad jāpagaida, kamēr tā atdziest, kā arī jāpievieno sāls. Ja pāri palikuši vārīti makaroni, Ilze tiem pievieno malto gaļu vai sagrieztu desu, papriku, tomātu. Visu sajauc, pārkaisa ar rīvētu sieru un cepeškrāsnī iekšā. “Bērni saka, ja mājās ir siers un majonēze, tad visu var ēst,” smejas Ilze. Darbdienu rītos viņas ģimenē iztiek ar sviestmaizēm, lai gan dažkārt cepot rauga pankūkas. Kad bērni bijuši mazi, katru svētdienu nācies cept plānās pankūkas. “Tolaik domāju: kad tas vienreiz beigsies?” Tad sekojušas picas.

Mēdz eksperimentēt
Ilze saka, ka ne vienmēr pēc receptes viss izdodas. Arī mājās ne vienmēr esot nepieciešamie produkti, tāpēc iztrūkstošos viņa aizstāj ar citiem. Pēc jaunām receptēm Ilze pārsvarā rauga internetā. Ja kāda nesanāk, tā tiek aizmirsta. “Nolēmu pati gatavot vareņikus pēc receptes, bet man pat mīkla nesanāca. Vai tad iešu mocīties? Nē! Tas nav domāts man,” saka saimniece. Savulaik Ilze skatījusies Mārtiņa Sirmā raidījumus, bet tajos izmantoti Gulbenē nenopērkami produkti. No kāda Krievijas televīzijas raidījuma aizgūta pildītu šampinjonu recepte. Sēnēm izgriež kātiņus, tos smalki sagriež un kopā ar sīpolu apcep. Masu pilda cepurītēs, pa virsu liek rīvētu sieru vai siera šķēli un cep cepeškrāsnī, līdz siers izkūst. Daudz kas ir aizgūts no kolēģēm, draugiem un paziņām, piemēram, salātu receptes. Kārtojot salātu traukā tunča gabaliņus eļļā ar smalki sagrieztu sīpolu, rīvētiem vārītiem kartupeļiem, majonēzi, rīvētām vārītām olām un sieru, atkal majonēzi un sieru, iespējams ātri vien tikt pie garšīgiem salātiem. “Mums darbā nāk modē agrāko gadu receptes, piemēram, biezpiena bumbiņas, šokolādes desa, eļļā vārītas rozītes.” Dēla uzraudzībā pēc viņa atgriešanās no Japānas gatavots arī suši.

Esam visēdāji – gaļēdāji
Ūseļu ģimene sevi dēvē par visēdājiem, kā arī gaļēdājiem, lai gan noteikta prasība esot, lai vienmēr būtu kāds salds un garšīgs pīrāgs vai plātsmaize. Ja tās neesot, tad Ilzes vīrs Ēvalds to aizstājot ar balt­maizi un ievārījumu. Ar mīklas gatavošanu Ilze pēdējā laikā pārāk neaizraujas, jo bieži vien kārtainā, smilšu vai rauga mīkla lielveikalā nopērkama ar atlaidēm. “Kārtainās mīklas plāksni pirms cepšanas sadalu trīsstūros vai četrstūros. Pildīt var gan rīvētu sieru vai žāvētu gaļu, gan ievārījumu vai biezpienu ar cukuru un rozīnēm.” Ilze atzīst, ka ciemos itin viegli varot atteikties no kūkām, bet nekādā gadījumā no gaļas. Viņas gatavoto ēdienu pirmais vērtētājs ir Ēvalds. Vērtējums vienmēr esot objektīvs. Ilze vīru uzliela, ka viņam padodoties šašlika marinēšana. Tam esot nepieciešamas tikai veikalā nopērkamās garšvielas, zaļi sīpoli un majonēze.

20 cimdu pāri

Kad vakariņas paēstas un virtuvē iestājies miers, Ilze ņem rokas adīkli un vienlaikus seko arī televīzijas pārraidēm. Pagājušajā gadā topā bijušas zeķes, šogad – cimdi. Šajā ziemā Ilze noadījusi vairāk nekā 20 pārus cimdu. Viens pāris esot gatavs pa diviem vakariem. Tapuši arī pieci pāri zeķu, džemperis un veste. Iesāktais adīklis liecina, ka drīzumā gatava būs vēl viena veste. “Man patīk vienkārši adījumu raksti,” atzīst Ilze. Pavasarī un vasarā rokdarbiem atliek mazāk laika, jo tad galvenā rosīšanās saistās ar mājas apkārtnes izdaiļošanu. Ģimenei patīk arī pašiem gatavot dāvanas vai doties kopīgos to meklējumos. Ilze daudz lasa. Atkarībā no iekšējām izjūtām viņai esot grāmatu lasīšanas periodi, ko nomainot vēlme lasīt tikai žurnālus. “Ja vēlos lasīt garus tekstus, tad izvēlos grāmatas, ja īsus – žurnālus.” Savam priekam Ilze risina arī krustvārdu mīklas un neskumst, ja neizdodas atrisināt līdz galam.    

Siera un dārzeņu zupa Nepieciešams kausētais siers “Dzintars” un jebkādi dārzeņi. Dārzeņus (saldētus ziemā, vasarā svaigus) vāra, līdz tie gatavi. Beigās pievieno kausēto sieru, garšvielas un zaļumus. Līdzīgi var vārīt zupu ar saldētām vai žāvētām sēnēm, izmantojot kausēto sieru ar sēnēm.

Kartupeļu sacepums Vārīti kartupeļi (var būt iepriekšējā dienā vārīto pārpalikums), apcepta maltā gaļa ar garšvielām, siers, paprika, burkāni un tomāti. Ugunsizturīgā traukā, ko izsmērē ar eļļu, kārtām liek kartupeļu šķēles, malto gaļu, krējumu ar majonēzi, brīvā variācijā – sasmalcinātus burkānus, tomātus, papriku, tad atkal kartupeļu šķēles, mazliet majonēzi asumiņam, rīvētu sieru. Cep cepeškrāsnī 200 grādu karstumā aptuveni 40 minūtes. Ja izmanto zaļus kartupeļus, tad jācep ievērojami ilgāk. Var gatavot arī māla podiņos, tad garšo citādāk.

Skābā krējuma krēms Skābais krējums – apmēram 400 g, 2 paciņas želatīna, cukurs – pēc garšas, ziemā – kakao pulveris, vasarā – ogas (vislabāk zemenes vai avenes). Želatīnu uzbriedina. Sajauc krējumu ar cukuru. Pievieno kakao pulveri vai saspaidītas ogas, bet tā, lai ir arī gabaliņi. Pievieno ūdens peldē izkausētu želatīnu. Rūpīgi samaisa. Liek ledusskapī, lai sastingst. 

plātsmaize Smilšu mīkla, cukurs, olas, krējums. Pannā ieklāj cepampapīru, līdzeni izklāj mīklu, daļu atstājot drumstalām. Svaigus rabarberus sagriež, apber ar cukuru, lai atsulojas, tad pīrāgs nebūs slapjš. Ziemā izmanto saldētus rabarberus (vasarā gatavoju rabarberu sīrupu, bet gabaliņus sasaldēju ziemai, tad lieku arī ķīseļos un uzputeņos). Ābolus var izmantot arī no kompota. Sajauc 1 glāzi cukura, 2 olas un 1 glāzi krējuma. Pārlej visam pāri. Pa virsu uzdrupina drumstalas. Liek cepties. 

Komentāri

Dzirkstele.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.