Abonē e-avīzi "Dzirkstele"!
Abonēt

Reklāma

Iedzīvotāju padomes Gulbenes novadā veidosies pašvaldības kontrolē

Labā ideja tiek pārlieku birokratizēta — uzskata Nils Treijs un Inga Freimane

Foto: Parsla Konrāde

Šonedēļ, 18.septembrī, ir noslēgusies sabiedriskā apspriešana par jauna Gulbenes novada pašvaldības nolikuma projektu, kas noteiks kārtību iedzīvotāju padomju izveidei un darbībai. Nolikuma apstiprināšanai vēl jānotiek novada domes 26.septembra sēdē.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Izpilddirektore sola braukt uz pagastiem un skaidrot

“Man ir ļoti žēl, ka cilvēki absolūti nav izlasījuši Pašvaldību likumu, kur gandrīz viss ir uzrakstīts.”
Antra Sprudzāne

Pašvaldības speciāliste Inga Lapse, kura piedalījās šā nolikuma tapšanā, apstiprina, ka nolikuma izstrāde noritēja darba grupā, kuras sastāvs tika izveidots ar izpilddirektores Antras Sprudzānes rīkojumu. I.Lapse uzsver – nolikuma sagatavošanu pašvaldībai ir noteicis Pašvaldību likuma 58.panta 6.punkts.

A.Sprudzāne “Dzirkstelei” teica, ka darba grupā bija pieci cilvēki, ieskaitot viņu pašu un I.Lapsi, taču atteicās nosaukt pārējos trīs šīs darba grupas locekļus. Viņa to pamatoja ar vēlmi pasargāt savus darbiniekus. A.Sprudzāne teica, ka 17.septembrī pašvaldībā ir saņemti tālruņa zvani par minētā nolikuma projektu. Šajā sakarā viņā secina: “Man ir ļoti žēl, ka cilvēki absolūti nav izlasījuši Pašvaldību likumu, kur gandrīz viss ir uzrakstīts.”

Pašvaldības izpilddirektore sola, ka oktobra pirmajā pusē tiks organizēti darbinieku izbraukumi uz pagastiem, lai skaidrotu nolikumu par iedzīvotāju padomju izveidi un darbību. “Mēs brauksim uz katru pagastu tikties ar iedzīvotājiem. Mēs stāstīsim arī par jaunajām pagastu apvienībām un par pašvaldības attīstības programmu līdz 2030.gadam, kas tiek izstrādāta,” uzsver A.Sprudzāne.

Kāpēc padomei kopā jāsanāk reizi ceturksnī?

“Pašvaldība pārbaudīs to, ir vai nav bijušas padomes kopā sanākšanas. Tas ir pārspīlējums. Man nepatīk, ka to visu mēģina tik ļoti birokratizēt.”
Nils Treijs

“Domāju, ka iedzīvotāju padomju veidošana Gulbenes novadā ir lietderīga. Ar nosacījumiem esmu vairāk vai mazāk iepazinies. Padomes pēc idejas būs konsultatīvas – viedokļa izteikšanai un viedokļa apmaiņai ar pašvaldību un ietekmei,” “Dzirkstelei” saka Nils Treijs, kurš ir Tirzas pagasta attīstības biedrības aktīvists.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Lasot pašvaldībā nolikumu, saskaņā ar kuru būs jādarbojas iedzīvotāju padomēm, viņam “likās jocīgi, ka ir noteikts, cik bieži obligāti ir jānotiek sapulcēm, kuras jārīko padomei”. N.Treijs saka: “Ņemot vērā, ka padomēs darbošanās notiks uz brīvprātības principa, es nedomāju, ka ir reāli tik ļoti formāli pieiet. Tiksies katru ceturksni, protokolēs… Es neredzu tam vajadzību. Un, ja noteiktajā biežumā padome nesanāks kopā, tai varēs izteikt pārmetumus par to, ka nepilda nolikuma prasības. Nezinu, kādas sekas tam visam varētu būt. Pašvaldība pārbaudīs to, ir vai nav bijušas padomes kopā sanākšanas. Tas ir pārspīlējums. Man nepatīk, ka to visu mēģina tik ļoti birokratizēt.”

N.Treijs domā, ka var būt arī tā, ka gadu nav nekādas aktualitātes pagastā, kas padomei būtu jāapspriež un jārisina sadarbībā ar pašvaldību. “Pašai padomei būtu jālemj, cik bieži tā grib organizēt sapulces, nevis pašvaldība to noteiks. Vienkārši nav reāli, ka tie cilvēki vienmēr varēs sanākt kopā. Un, iespējams, nebūs vajadzības, nebūs aktualitātes,” saka N.Treijs.

“Nav Pašvaldību likumā noteikts, cik bieži ir kopā jāsanāk iedzīvotāju padomei. Lasu citu novadu iedzīvotāju padomju izveides nolikumus. Tur teikts, ka ievēlētā padome pati nolemj, kā darbosies, cik bieži sanāks kopā. Tā ka norma rīkot sapulces reizi ceturksnī – tas ir Gulbenes novada pašvaldības izdomājums,” “Dzirkstelei” saka Inga Freimane, kura Rankas pagastā jau darbojas pēc vietējo iedzīvotāju iniciatīvas 2023.gada oktobrī izveidotā padomē.

Pašvaldībai pienāksies informēt iedzīvotāju padomes

“Pašvaldībā lemjot par to, ko grib mainīt, piemēram, Rankas pagastā, būs jāinformē padome, un tā savukārt runās ar pārējiem iedzīvotājiem.”
Inga Freimane

I.Freimane stāsta – Rankā iedzīvotāju padome kopā sanāk vidēji reizi mēnesī. Pirms tam notiekot savstarpēja sazināšanās par to, ir vai nav aktualitātes, ko pārrunāt. “Citreiz vienkārši čatā izrunājam, lai kāds aiziet pie pagasta pārvaldes vadītājas Irēnas Jansones Rankā un aprunājas. Un lietas nokārtojas,” saka I.Freimane.

Viņa informē, ka pēdējā brīdī vēl sagatavojusi komentārus pašvaldības nolikumam par iedzīvotāju padomju veidošanu.

I.Freimane uzskata, ka savstarpēji darbībā nedublēsies iedzīvotāju veidoto padomju darbs ar biedrību darbu. Viņa akcentē kādu būtisku atšķirību starp abiem veidojumiem: “Pašvaldībai nav pienākums ņemt vērā biedrības intereses, lemjot par konkrēto teritoriju. Bet, pašvaldībā lemjot par to, ko grib mainīt, piemēram, Rankas pagastā, būs jāinformē padome, un tā savukārt runās ar pārējiem iedzīvotājiem. To nosaka Pašvaldību likums. Šis ir moments, ko Gulbenes novada dome ļoti veiksmīgi apiet savā sagatavotajā nolikumā. Tajā ir ierakstīta ļoti sarežģīta iedzīvotāju padomes ievēlēšanas sistēma. Dažos nolikuma punktos ir pretrunas. Bet visa tā jēga iedzīvotāju padomei? Tā ir sabiedriska, kuras sastāvs strādā bez atalgojuma. Padome ir tā, kuru interesē pagasta jautājumi. Padomei jābūt saziņā ar pārējiem iedzīvotājiem. Jāsaprot, ka padomes dalībnieki atvēlēs savu brīvo laiku, lai darbotos sabiedrības labā. Diemžēl šajā pašvaldības sagatavotajā nolikumā tas brīvprātīgais sabiedrības darbs ir “norakts”. Ja Gulbenes novada dome tā vēlas, var turpināt. Bet vai saņems iedzīvotāju atbalstu? Un vai tas palīdzēs labāk un loģiskāk strādāt? Domāju, ka nē.”

I.Freimanei ir bažas par to, vai nākamajās pašvaldības vēlēšanās balsotāju nebūs vēl mazāk kā iepriekšējās. “Iedzīvotāji kļūst pasīvi un viņiem ir vienalga,” viņa saka. I.Freimanei arī ir neizpratne par to, kā, sākot ar 1.oktobri, varēs funkcionēt četru pagastu (Druvienas, Lizuma Rankas un Tirzas) apvienība jeb “monstrs”, kas aptvers teritoriju no “Jaunpiebalgas robežas līdz Tirzas galam”.

UZZIŅA
● Pa vienai iedzīvotāju padomei varēs veidot Gulbenes pilsētā, kā arī katrā pagastā.
● Pēc padomes locekļu kandidātu (kurus izvirzīs paši iedzīvotāji) atbilstības kritēriju pārbaudes pašvaldības administrācija organizēs balsošanu par kandidātiem. Tiks noteikts arī termiņš balsošanas veikšanai. Paredzams, ka notiks klātienes balsošana, bet pašvaldība varēs organizēt arī elektroniskās balsošanas iespēju.
● Katras padomes sastāvā ievēlamo locekļu skaitu noteiks atbilstoši iedzīvotāju skaitam, kāds ir reģistrēts katrā teritorijā: – līdz 1000 iedzīvotājiem – 5 padomes locekļi; vairāk nekā 1000 iedzīvotāji – 7 padomes locekļi. Gulbenes pilsētā – 9 padomes locekļi.
● Padomes locekļu darbs nebūs algots.
● Padomes darbības termiņš būs 4 gadi.
● Padomē viens un tas pats cilvēks varēs būt ievēlēts ne vairāk kā divus padomes pilnvaru termiņus pēc kārtas.
● Padomes sēdi sasauks padomes priekšsēdētājs pēc savas iniciatīvas, bet ne retāk kā reizi ceturksnī.
● Padomes lēmumus, ierosinājumus un viedokļus pašvaldība vai dome izvērtēs mēneša laikā.
● Padome viedokli par pašvaldības vai domes uzdoto jautājumu sniedz ne vēlāk kā 7 darbdienu laikā. Ja nepieciešams konsultācijai sasaukt iedzīvotāju sapulci, padome ir tiesīga saskaņot ar pašvaldību viedokļa sniegšanas termiņa pagarinājumu līdz vienam mēnesim. Ja padome noteiktajā termiņā nesniedz viedokli par pašvaldības vai domes uzdoto jautājumu, tiek pieņemts, ka padomei par attiecīgo jautājumu nav viedokļa.
Avots: Gulbenes novada pašvaldības iedzīvotāju padomju nolikuma projekts

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

UZZIŅA
● Par padomes locekli var būt fiziskā persona, kura sasniegusi 16 gadu vecumu un ir Latvijas Republikas pilsonis vai tāds Eiropas Savienības pilsonis, kurš nav Latvijas Republikas pilsonis, bet ir reģistrēts Fizisko personu reģistrā.
● Par padomes locekli nav atļauts būt domes deputātam, pašvaldības izpilddirektoram un viņa vietniekam.
● Domei ir pienākums noskaidrot padomes viedokli, pirms pieņemt lēmumu par izmaiņām pašvaldības funkcijās, ja tas skar konkrētās teritorijas iedzīvotāju intereses.
Avots: Pašvaldību likums

SIF_MAF2024 #stiprakopienastipravalsts

Projektu “Stipra kopiena – stipra valsts” līdzfinansē “Mediju atbalsta fonds” no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par saturu atbild “Dzirkstele”.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Komentāri (1)

  1. Par padomes locekli var būt fiziskā persona, kura sasniegusi 16 gadu vecumu un ir Latvijas Republikas pilsonis vai tāds Eiropas Savienības pilsonis, kurš nav Latvijas Republikas pilsonis, bet ir reģistrēts Fizisko personu reģistrā.
    ….bet balsot par sava pagasta padomi tāds nevarēs..

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Gulbenes novads - Dzirkstele.lv komanda.

casibom giriş casibom bahsegel jojobet