Abonē e-avīzi "Dzirkstele"!
Abonēt

Reklāma

REKLĀMA: Ziemas sezona un automašīnu akumulatori: Kā pasargāt no izlādēšanās?

Repair man making car service

Ziemas sezona ir laiks, kad automašīnu īpašnieki bieži saskaras ar dažādām problēmām, kas saistītas ar automašīnu akumulatoriem. Aukstums, sniegs un lietus var radīt izaicinājumus, kas ietekmē akumulatora darbību un ilgmūžību. Šajā rakstā apskatīsim, kā pasargāt automašīnu akumulatorus no izlādēšanās un nodrošināt, ka jūsu automašīna ir gatava jebkurām ziemas izmēģinājumiem.

Ziemas ietekme uz automašīnu akumulatoriem

Aukstā laikā akumulatori zaudē savu jaudu. Temperatūras pazemināšanās var samazināt akumulatora kapacitāti pat par 50%. Tas nozīmē, ka, ja jūsu akumulators ir novecojis vai nav pilnībā uzlādēts, jūs varat saskarties ar grūtībām to palaist. Aukstums var izraisīt arī elektrolīta sabiezēšanu, kas apgrūtina akumulatora iekšējo ķīmisko reakciju. Šo iemeslu dēļ ir svarīgi pārbaudīt akumulatora stāvokli pirms ziemas sezonas un veikt nepieciešamos pasākumus, lai nodrošinātu tā optimālu darbību.

Regulāra akumulatora pārbaude

Viens no labākajiem veidiem, kā pasargāt automašīnu akumulatorus no izlādēšanās, ir regulāra to pārbaude. Ja jūs plānojat ceļojumus ziemā, pirms tam ir ieteicams pārbaudīt akumulatora uzlādes līmeni un stāvokli. Ir pieejami daudzi testēšanas rīki, kas ļauj viegli noteikt akumulatora kapacitāti un veikt citus svarīgus mērījumus. Ja akumulators ir novecojis (parasti vairāk nekā 3-5 gadi), ir vērts apsvērt tā nomaiņu, lai izvairītos no nepatīkamiem pārsteigumiem.

Akumulatora tīrīšana un uzturēšana

Vēl viens svarīgs aspekts automašīnu akumulatoru uzturēšanā ir to tīrīšana. Laika gaitā uz akumulatora termināļiem var uzkrāties korozija, kas samazina kontaktu kvalitāti un var izraisīt akumulatora izlādēšanos. Reguliāra akumulatora termināļu tīrīšana ar speciāliem tīrīšanas līdzekļiem un ūdeni palīdzēs saglabāt labu elektrisko savienojumu. Turklāt ir svarīgi pārliecināties, ka akumulators ir droši nostiprināts, lai tas neizkustētos ceļojuma laikā.

Uzlādes un palaidēju rīki

Ziemā, kad akumulatori bieži iztukšojas, ir ieteicams iegādāties uzlādes un palaidēju rīkus. Pārnēsājamie akumulatoru uzlādētāji un palaidēji ir lielisks risinājums, lai ātri un ērti uzlādētu akumulatoru, ja tas ir izlādējies. Šie rīki ir kompakti un viegli lietojami, tāpēc tie ir lielisks palīgs, dodoties ceļojumos, īpaši garākos. Tomēr atcerieties, ka ir svarīgi lasīt instrukcijas un lietot rīkus saskaņā ar ražotāja norādījumiem.

Iesildīšana pirms braukšanas

Lielākā daļa automašīnu īpašnieku ir dzirdējuši par nepieciešamību iesildīt automašīnu pirms braukšanas ziemā. Iesildīšana palīdz ne tikai dzinējam, bet arī automašīnas akumulatoram. Kad automašīna ir iesildīta, akumulators var darboties efektīvāk, jo auksts gaiss samazina tā efektivitāti. Iesildīšana ļauj akumulatoram veikt savu darbu bez liekiem stresiem, tādējādi pagarinot tā mūžu.

Pareizā uzglabāšana

Ja jums ir automašīna, ko ziemā nelietojat regulāri, ir svarīgi pareizi uzglabāt akumulatoru. Ja akumulators tiks ilgstoši atstāts bez uzlādes, tas var izlādēties un radīt bojājumus. Ieteicams akumulatoru uzglabāt siltā, sausā vietā un regulāri to uzlādēt. Tas palīdzēs saglabāt akumulatora stāvokli un nodrošinās, ka tas ir gatavs lietošanai, kad tas būs nepieciešams.

Iepazīstieties ar automašīnu akumulatora simboliem

Daudziem automašīnu īpašniekiem var būt grūti saprast akumulatora simbolus un marķējumus. Iepazīšanās ar akumulatora marķējumu var palīdzēt jums saprast, kad ir laiks veikt apkopi vai nomainīt akumulatoru. Piemēram, “CCA” (Cold Cranking Amperage) norāda uz akumulatora spēju darboties aukstā laikā, savukārt “RC” (Reserve Capacity) liecina par akumulatora spēju darboties ilgāku laiku bez uzlādes. Šādas zināšanas var palīdzēt jums pieņemt labākus lēmumus par jūsu automašīnas akumulatoru.

Secinājums

Ziemas sezona var būt izaicinājums automašīnu akumulatori, taču ar atbilstošiem pasākumiem un regulāru apkopi jūs varat pasargāt savu automašīnu no izlādēšanās. Atcerieties regulāri pārbaudīt akumulatora stāvokli, tīrīt termināļus, izmantot uzlādes rīkus un iesildīt automašīnu pirms braukšanas. Ar šiem padomiem jūs varat nodrošināt, ka jūsu automašīna būs gatava ziemas ceļojumiem un neiepriecinos par nepatīkamiem pārsteigumiem ceļā.

Līdzīgi raksti

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Gulbenes novads - Dzirkstele.lv komanda.

casibom giriş casibom bahsegel jojobet