Abonē e-avīzi "Dzirkstele"!
Abonēt

Reklāma

Rūdolfa parkā Gulbenē Pasaules talkas dienā strādāja vairāk nekā 100 talcinieki

Foto: Gatis Bogdanovs

Pasaules talkas dienā, 20.septembrī, atsaucoties mežsaimniecības uzņēmuma SIA “ZLM” un Gulbenes novada pašvaldības aicinājumam, notika Gulbenes Rūdolfa parka sakopšana, kurā piedalījās aptuveni piecdesmit talcinieki, arī bruņoto spēku pārstāvji, kā arī astoņdesmit Gulbenes novada vidusskolas septīto klašu skolēni, kuriem talkas laikā bija iespēja gūt jaunas zināšanas par apkārtējās vides vērtībām, to kopšanu un uzturēšanu kārtībā.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Gulbenes novada vecākā komunikācijas speciāliste Jana Igaviņa “Dzirksteli” informēja, ka katru gadu uzņēmums SIA “ZLM” cenšas sarīkot talku kādā no pašvaldības teritorijām.

Foto: Gatis Bogdanovs

“Pagājušajā gadā talka notika Alūksnē, bet šogad ar šādu iniciatīvu uzņēmums vērsās mūsu pašvaldībā. Viņi vēlējās nākt talkā ne tikai ar savu darbinieku resursu, bet arī inventāru un zināšanām. Īstenojot programmu jauniešiem, uzņēmuma mežsaimniecības speciālisti bija gatavi sniegt arī mācību stundu par apkārtējās vides kā vietējās kopienas nozīmīgas teritorijas kopšanas pamatprincipiem. Tāpēc mēs talkā iesaistījām vidusskolas skolēnus, kuriem tā reizē bija gan talka, gan mācību stunda par meža nozari. Uzņēmuma speciālisti jauniešiem skaidroja meža kopšanas pamatprincipus, iepazīstināja ar koku sugām, to vecuma noteikšanu un demonstrēja dažādus instrumentus. Pārējo laiku jaunieši pavadīja aktīvā darbā, un ir cerība, ka tie, kas kopj kādu teritoriju, to iepazīst un attieksme pret to ir pavisam cita. Kaut vai nepiemēslojot, jo paši to ir kopuši. Kopumā tika sakopta kārtējā nelielā daļa no mūsu pilsētas teritorijas, un parks kļūst par patīkamu un sakoptu atpūtas zonu,” uzsver J.Igaviņa.

Foto: Gatis Bogdanovs

Savukārt Gulbenes novada ainavu arhitekte Laima Šmite-Ūdre pauda, ka parkā plānotie darbi bijuši saistīti ar krūmu un neperspektīvo koku izzāģēšanu, kā arī kritalu vākšanu.

“No arhitektoniskā viedokļa skatoties, tika veidota ainaviska vide, izgriežot krūmus un neperspektīvos kokus, lai atbrīvotu vietu nākotnes iecerēm un redzējumam par parka attīstību. Bija arī nelieli koki, kas sāka ieaugt esošo pieaugušo koku lapotnēs, un no tiem ir jāatbrīvojas. Sakopšanas darbu rezultātā radās arī neliels daudzums malkas, kas tika nogādāta blakus esošajā veco ļaužu dzīvojamās mājas teritorijā Upes ielā 1 un tiks izmantota kā kurināmais materiāls apkures sezonā,” skaidro L.Šmite-Ūdre.

Foto: Gatis Bogdanovs

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Gulbenes novads - Dzirkstele.lv komanda.

casibom giriş casibom bahsegel jojobet