Pirmdiena, 22. decembris
Saulvedis, Saule
weather-icon
+-3° C, vējš 1.79 m/s, A-ZA vēja virziens

Pētījums: Latvijas iedzīvotāji – lieli siermaizīšu ēdāji

Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju (78%) sieru ēd ar maizi,
vairāk nekā puse lieto sieru uzkodās, bet siltajos ēdienos
– 46% aptaujāto siera patērētāju, noskaidrots Trikāta Siera akadēmijas
nesen realizētajā pētījumā.
Vairāk nekā 50% Latvijas iedzīvotāju sieru pērk vismaz reizi nedēļā,
bet tikai 2% uzskata sevi par siera ekspertiem.

Interesanti, ka latvieši ir ļoti lieli siermaizīšu
mīļotāji – 83% no siera patērētājiem to lieto ar maizi,
savukārt krievu vai citas tautības pārstāvji ēd sieru ar maizi
69% gadījumos. Latvieši arī aktīvāk izmanto sieru siltajos ēdienos,
kamēr cittautieši to biežāk bauda uzkodu veidā.

„Domāju, ka latvieši ēd sieru kopā ar maizi,
jo vēsturiski tas nebija pieejams tādos daudzumos, kā ir tagad. Padomju
laikos cilvēki stāvēja garās rindās, lai nopirktu sieru, un tas
tika uzskatīts par delikatesi, tāpēc ēst produktu vienu pašu bija
liela greznība. Līdzīgi ir ar gaļu, tomēr no veselīgas gremošanas
viedokļa siermaize ir labāka par gaļas maizi. Labāk sieru ēst kopā
ar dārzeņiem vai atsevišķi desertā – kā Francijā, kas uzskatāma
par siera kultūras meku,” pētījuma rezultātus vērtē Inga Pūce,
veselīga uztura speciāliste.

Pavisam maz Latvijas iedzīvotāju
sieru lieto konditorejas izstrādājumos (9%), un salīdzinoši reti tas tiek lietots
kā salātu sastāvdaļa (28%). Salātos sieru biežāk iecienījušas
sievietes (33%), nekā vīrieši (23%).  Vairāk nekā divas trešdaļas
jauniešu izteikti biežāk norāda uz siera lietošanu karstajos ēdienos.
Savukārt pēc 20 gadu vecuma pieaug siera lietošana uzkodās, bet
pēc 40 gadu vecuma – salātos. „Gados jauni cilvēki vairāk seko
pasaules tendencēm un lieto vairāk uzturā dažādus dārzeņus, kam
pievienotais siers dod īpaši dziļu un siltu garšu, un, iespējams,
tieši tādēļ mūsdienās arvien vairāk cilvēku atsakās no gaļas,
aizvietojot to ar sieru,” norāda I. Pūce.

Eksperimentiem ļaujas reti

2/3 Latvijas
iedzīvotāju atzīst, ka mēdz eksperimentēt un izvēlēties jaunas
siera šķirnes un vēl nebijušas garšas, tomēr vairums (40% no visiem aptaujātajiem
siera lietotājiem) to dara reti. Ramona Kalniņa, Trikāta Siera akadēmijas
vadītāja, komentē:  „Pētījums bija apstiprinājums mūsu
idejai veidot pirmo Siera akadēmiju Latvijā, tas uzskatāmi parādīja,
ka cilvēki ir gatavi siera daudzveidīgākai izmantošanai un izzināšanai
Siera akadēmija ir virtuāla platforma, kur ikviens var uzzināt vairāk
par sieru, novērtēs savas zināšanas interaktīvā testā, kā arī
izmēģināt praksē jaunas un radošas receptes ikdienas ēdienkartes
dažādošanai. Ticam, ka akadēmija sniegs iedvesmu eksperimentēt
ar sieru biežāk un veselīgāk.”

Par Siera akadēmiju

Trikāta Siera
akadēmija ir virtuāla skola, kas sniedz iespēju uzzināt vairāk
par sieru, tā vēsturi, iedalījumu, veidiem, receptēm un interesantiem
faktiem, kā arī novērtēt savas zināšanas, izpildot vairāku
līmeņu testu. Siera akadēmija ir siera zīmola Trikāta iniciatīva ar
mērķi popularizēt siera kultūru Latvijā un izglītot sabiedrību
par produkta labajām īpašībām un lietošanu ikdienā. No oktobra
sākuma Siera akadēmija pieejama ikvienam vietnē www.Trikatasieraakademija.lv.

Par pētījumu

Pētījums
realizēts laika posmā
no 5. līdz 12. augustam, aptaujājot 855 Latvijas iedzīvotājus vecumā
no 15 līdz 74 gadiem.

Komentāri

Dzirkstele.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.