Augustā gribot negribot jāatceras vasaras saulgrieži, jo dārzos ar spoži sarkaniem ogu ķekariem pilngatavību sasniegušas jāņogas.
Augustā gribot negribot jāatceras vasaras saulgrieži, jo dārzos ar spoži sarkaniem ogu ķekariem pilngatavību sasniegušas jāņogas. Iespējams, ka savu vārdu šīs ar spožo miziņu klātās ogas guvušas pateicoties kādam Jānim. Bet varbūt dārznieks, krāšņajā ogu bagātībā raugoties, atmiņās tās asociējis ar Līgo nakts notikumiem.
Patēriņam svaigā veidā vairāk piemērotas ir saldākās, baltās šķirnes ogas, bet ievārījumos un ēdienu gatavošanai lielākoties izmanto sarkanās jāņogas. Tās ir vērtīgs minerālvielu – kalcija, nātrija, kālija, dzelzs, magnija un fosfora, kā arī B grupas, PP un E vitamīna avots.
Jāņogu bezē kūka
Kūkas pagatavošanai nepieciešams:
puslitrs jāņogu, puskilograms miltu, 200 gramu sviesta, piecas olas, pusotra glāze cukura, tējkarote ar kaudzi sodas un nedaudz vanilīna.
1. Sviestu puto kopā ar glāzi cukura, līdz tas gandrīz izkusis.
2. Sviesta un cukura masai pa vienam, vispirms atdalot baltumus, liek klāt olu dzeltenumus. Labi samaisa.
3. Pieber sodu un vēlreiz uzputo.
4. Klāt ber miltus. Maisa ar karoti, beigās samīca ar rokām. Mīkla ir gatava, kad nelīp pie rokām un trauka malām.
5. Mīklas pikuci liek ar cepamo papīru izklātā cepešpannā un izlīdzina. To vieglāk izdarīt ar plastmasas lāpstiņu, ko ik pa brīdim pamērcē aukstā ūdenī.
6. Olu baltumus puto ar mikseri. Kad putas kļuvušas stingras, pieber atlikušo pusglāzi cukura un uzputo vēlreiz. Var pievienot vanilīnu.
7. Uz pannā izklātās mīklas uzber jāņogas un vienmērīgi izlīdzina pa visu virsmu.
8. Uz jāņogām klāj ar cukuru saputotos olu baltumus, ko arī izlīdzina vienmērīgā kārtā.
9. Cep vidēji karstā cepeškrāsnī aptuveni pusstundu. Par kūkas gatavību liecina smarža un nedaudz apbrūnējusī virskārta.
10. Gatavai kūkai ļauj nedaudz atdzist.