Cilvēks, kuas laiku pa laikam izdzer tasi melnas kafijas, ir pakļauts lielākam sirdstriekas riskam nekā tas, kas to dara regulāri.
Cilvēks, kuas laiku pa laikam izdzer tasi melnas kafijas, ir pakļauts lielākam sirdstriekas riskam nekā tas, kas to dara regulāri.
Pēc Cīrihes universitātes profesora Roberto Korti pētījumiem, krasa asinsspiediena palielināšanās cilvēkiem ir bīstamāka nekā ilglaicīgais efekts, dzerot kafiju regulāri.
Zinātnieks apgalvo, ka bīstams ir nevis kofeīns, bet citas vielas, kas izraisa asinsvadu sašaurināšanos, pie kā regulārajiem kafijas lietotājiem ir izstrādājies pieradums. Taču tie, kas dzer kafiju neregulāri, ir pakļauti sirdstriekas riskam.
Ja cilvēks nedzer kafiju katru dienu, viņam labāk ir vispār no šī dzēriena atteikties.
Pētījumā atklājās, ka pie kafijas nepieradušajiem asinsspiediens paaugstinās sešas reizes vairāk, salīdzinot ar ikdienas kafijotājiem. Turklāt asinspiediena krasas izmaiņas viņiem nekonstatēja, eksperimentāli ievadot tīru kofeīnu.
Asinsspiediena paaugstināšanās tika novērota gan lietojot parasto kafiju, gan arī kafiju bez kofeīna. Tas izskaidro to vielu iedarbību, kas dod dzērienam tā raksturīgo garšu un darbojas kā spēcīgs sirdsdarbības stimulators.