Otrdiena, 16. decembris
Alvīne
weather-icon
+4° C, vējš 0.89 m/s, R-DR vēja virziens

Izstrādātas nekaitīguma prasības

Ministru kabinets ir pieņēmis noteikumus par obligātajām nekaitīguma prasībām un maksimāli pieļaujamo zāļu atlieku daudzumu dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktos.

Ministru kabinets ir pieņēmis noteikumus par obligātajām nekaitīguma prasībām un maksimāli pieļaujamo zāļu atlieku daudzumu dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktos.
“Zāļu atlieku pārbaudi dzīvnieku izcelsmes produktos Gulbenes rajona veterinārais dienests veic jau divus gadus, bet noteikumi izstrādāti tikai tagad,” “Dzirkstelei” saka Gulbenes veterinārās pārvaldes priekšniece Dzidra Gala.
Viņa stāsta, ka gada sākumā katrs rajons saņemot norādi, kādi konkrēti paraugi analīzēm jāņem no dzīvniekiem, lai veiktu atliekvielu kontroles programmu.
“Ir izstrādāts plāns katram mēnesim. Piemēram, februārī, lai noteiktu antibiotiku daudzumu dzīvnieka iekšējos orgānos, pārbaudei vajadzēja nosūtīt vienu liellopa nieri, bet martā – vienu cūkas nieri. Savukārt aprīlī sūtījām viena liellopa muskulatūras paraugus,” stāsta Dz. Gala. Viņa informē, ka noteikts plāns esot arī piena paraugu pārbaudei, tajos nosakot toksīnu, veterināro medikamentu un pesticīdu, kā arī smago metālu daudzumu.
“Līdz šim neesam saņēmuši pozitīvu atbildi, kas liecinātu par kaitīgo vielu vai zāļu atliekām dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktos,” saka pārvaldes priekšniece.
Maksimāli pieļaujamo zāļu atlieku daudzumu dzīvnieku izcelsmes produktos nosaka miligramos vai mikrogramos vienā kilogramā nepārstrādāta dzīvnieku izcelsmes produkta.
“Pārbaudes var veikt arī dzīvam dzīvniekam, tā ir būtiska cilvēka veselībai. Ja dzīvnieks slims, to tāpat kā cilvēku ārstē ar medikamentiem, kas noteiktu laiku saglabājas dzīvnieka ķermenī,” saka Zemkopības ministrijas Veterinārā un pārtikas departamenta veterinārijas nodaļas vadītāja vietniece Kristīne Šteina.
Šādas pārbaudes veic gan sertificētajās kautuvēs, piena pārstrādes uzņēmumos un fermās. Cilvēku bažām, ka šādas analīzes neizdarot tirgū, neesot pamata, jo gan tirgū, gan tirdzniecības uzņēmumos atļauts realizēt tikai sertificētās kautuvēs kautu dzīvnieku gaļu.
Somija esot vienīgā valsts, kurā izstrādāta īpaša sistēma “LSO 2000”, kas garantē, ka dzīvnieks, no kā iegūst gaļu un tās izstrādājumus, visā dzīves laikā nav saņēmis nekādas antibiotikas.

Komentāri

Dzirkstele.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.