Laikā starp Jāņiem un Pēteriem, kad vēl no līksmās un lustīgās svinēšanas ir pāri palicis kāds siera ritulis, sevi un draugus var pacienāt ar garšīgiem siera ēdieniem – pikantajām siera kotletēm un baltmaizes un siera sacepumu.
Laikā starp Jāņiem un Pēteriem, kad vēl no līksmās un lustīgās svinēšanas ir pāri palicis kāds siera ritulis, sevi un draugus var pacienāt ar garšīgiem siera ēdieniem – pikantajām siera kotletēm un baltmaizes un siera sacepumu. Šie ēdieni ir ātri pagatavojami, un to gatavošanai var izmantot dažādu šķirņu sieru. Abus našķus galdā var pasniegt ar salātiem, dažādām piedevām, alu vai piena izstrādājumiem.
Pikantās siera kotletītes
Pikantajām siera kotletēm nepieciešams:
200 grami siera, 200 grami biezpiena, sešas ēdamkarotes miltu, četras olas, zaļumi un garšvielas.
1. Sieru sarīvē skaidiņās uz rupjas rīves.
2. Caur sietu izberž biezpienu.
3. Biezpienu pievieno sarīvētajam sieram.
4. Traukā esošajiem produktiem pievieno miltus.
5. Masai pievieno olas.
6. Sasmalcina zaļumus.
7. Pievieno zaļumus un garšvielas (baziliku, sāli, piparus, sasmalcinātas dilles, cukuru un ķimenes).
8. Iegūto masu kārtīgi izmaisa.
9. No iegūtās masas veido kotletes, apviļā rīvmaizē un cep.
Baltmaizes un siera sacepums
Karstajai siera platei vai vienkārši baltmaizes un siera sacepumam nepieciešams: 300 grami baltmaizes, 200 grami siera, 50 grami sviesta, trīs olas un piecas ēdamkarotes piena.
1. Var izmantot tostermaizi, bet, ja pēc svētkiem palikusi pāri baltmaize, tad tai jānogriež garoza un jāsagriež gabalos. Maizes šķēles izmērcē pienā. Ieteicams vispirms ar eļļu iesmērēt cepamo trauku.
2. Sieru sagriež plānās šķēlītēs.
3. Cepamajā traukā pamīšus kārto baltmaizi un sieru.
4. Izveidotajam kārtojumam pāri liek sviesta piciņas.
5. Sakuļ olas un pievieno pienu.
6. Olu un piena kulteni pārlej siera un maizes kārtojumam.
7. Pirms cepšanas, pārkaisa ar rīvētu sieru. Cepeškrāsnī cep zeltaini brūnu. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar sasmalcinātiem zaļumiem.