Sestdiena, 8. novembris
Aleksandra, Agra
weather-icon
+6° C, vējš 0.45 m/s, R-DR vēja virziens

Latvieši vienmēr ēduši siļķi

Siļķe ar dārzeņu pildījumu.

Siļķe ar dārzeņu pildījumu
Siļķe un reņģe vienmēr bijuši tradicionālie latviešu ēdieni. Arī dārzeņu katram saimniekam pagrabā nav trūcis. Īpaši Kurzemē siļķe uzskatīta par svarīgāko produktu latvieša virtuvē. Tieši tur siļķi papildina ar žāvētu speķi.
Arī šodien siļķe ir lēts ēdiens un nopērkams cilvēkiem arī ar nelielu rocību. Pavārs ar fantāziju no šīs necilās zivs var ātri pagatavot garšīgu un vizuāli tīkamu ēdienu, turklāt zivīm latvieša virtuvē veltām pārlieku maz vērības.
Šodien piedāvājam ar dārzeņiem pildītu svaigu ceptu siļķi ar dārzeņu biezeni un salātiem.
Saldētu svaigu siļķu fileju var nopirkt gandrīz visos pārtikas veikalos. Pēc atsaldēšanas no tās ar standziņām var izvilkt lielākās asakas, bet tas nav obligāti, jo saceptas asakas kļūst mīkstas.
Sīki sagriež speķi.
Pildījumam sacep burkānu, sīpolu un speķi.
Siļķes fileju liek ar ādu uz leju un apkaisa ar garšvielām. Ieteicams izmantot kombinētās garšvielas zivīm.
Izklātās siļķes filejai līdz pusei uzliek pildījumu un siļķi saloka uz pusēm. Pēc tam panē olā vai rīvmaizē. Siļķe būs sātīgāka, ja to panēs arī olā.
Uz lēnas uguns iepriekš pannā sakarsētā eļļā salocītos filejas gabalus no abām pusēm apcep.
Pildītās siļķes gabalus var pabeigt cept cepeškrāsnī vai mikroviļņu krāsnī. Tie būs mīkstāki.
Atsevišķi izvāra kartupeļus un burkānus ar kāpostiem (abus kopā).
Dārzeņus samaļ gaļas mašīnā, pievieno sviestu un garšvielas. Ja nepieciešams, pielej nedaudz pienu vēlamās biezeņa konsistences iegūšanai. Salātu gatavošanai var izmantot Ķīnas kāpostu, svaigus tomātus un šampinjonus. Tos vidēji smalki sagriež, sajauc ar eļļu, nedaudz sojas mērces dārzeņiem vai salātiem paredzētajām kombinētajām garšvielām.
Visu liek uz šķīvja un garnē ar tomātu, gurķi vai ko citu. Šoreiz garnēšanai izmantotas svaiga kivi un apelsīna šķēlītes.
Lappusi sadarbībā ar Smiltenes krodziņa šefpavāru Aivaru Puriņu sagatavojis Aldis Dubļāns

Komentāri

Dzirkstele.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.