Cilvēks ir pastāvīgi saistīts ar dabu, tāpēc nav brīnums, ka uzturā var lietot savvaļas zaļumus.
Cilvēks ir pastāvīgi saistīts ar dabu, tāpēc nav brīnums, ka uzturā var lietot savvaļas zaļumus. Noskaidrosim, kāds labums veselībai no šo augu izmantošanas uzturā.
Visi zaļumi satur karotīnu, folijskābi un vitamīnus. Zaļbarība uzlabo ēstgribu un gremošanu.
Salāti īpaši ieteicami atslodzes dienās un cilvēkiem ar lieko svaru. Mūsu veselība, garastāvoklis un darbaspējas ir cieši saistītas ar to, ko mēs apēdam. Tāpēc jau no mazotnes cilvēks jāradina ēst augu valsts produktus.
Lai saglabātu vitamīnus un minerālvielas, augi jāmazgā tekošā ūdenī, jāsasmalcina ar asu nazi.
Skābenes un spināti satur skābeņskābi, kas stimulē zarnu darbību. 100 gramu šo augu enerģētiskā vērtība ir 18 kalorijas. Tos lieto svaigus, pievienojot salātiem. Ieteicami cilvēkiem, kas slimo ar mazasinību, kūtru zarnu darbību, kā arī ar nervu slimībām.
Baltās un lielās nātres satur daudz C vitamīna, riboflavīnu, karotīnu, olbaltumvielas, nedaudz miecvielas, etiķskābi, fitocīdus un minerālvielas (dzelzi, magniju, kāliju). Medicīnā lieto eritrocītu skaita un hemoglobīna palielināšanai. Pārtikā nātres izmanto salātu un zupu gatavošanai.
Pienenes satur karotīnu, riboflavīnu un C vitamīnu. Ēšanai gatavo pieneņu lapu salātus. Lai noņemtu rūgtumu, tās uz pusstundu iemērc siltā ūdenī vai applaucē.
Ceļmallapas satur C vitamīnu, glikozīdus, rūgtvielas, miecvielas, gļotvielas, citronskābes fermentus, karotīnu. Nedaudz pievieno zaļbarības salātiem.
Lapu sinepes satur C vitamīnu, ēteriskās eļļas, kalciju un dzelzi. Svaigas lapas ir maigas un sulīgas. Uzturā lieto svaigas vai vārītas jaunās lapiņas. Svaigas der kā piedeva gaļas un zivju ēdieniem. Var arī kopā ar kressalātiem, dillēm, lokiem smalki sakapāt un likt uz maizītēm.
Balandas satur C vitamīnu, kalciju, fosforu, taukvielas un slāpekļvielas. Lakstos ir daudz olbaltumvielu. Jaunās, mīkstās lapiņas lieto salātiem, bet pāraugušās – zupām, sulām un biezeņiem.
Kressalāti satur C, PP, kā arī B grupas vitamīnus, folijskābi, karotīnu, minerālvielas – dzelzi, jodu, magniju, olbaltumvielas un ogļhidrātus. Lieto sviestmaizēm, salātiem, gaļas un zivju ēdienu gatavošanai.
Zaķskābenes satur C vitamīnu, kalciju un karotīnu. Nelielās devās pievieno salātiem. Kaltētas un saberztas lapiņas pārlejot ar verdošu ūdeni, iegūst atspirdzinošu dzērienu.
Melnsaknēs nav daudz vitamīnu, bet gan minerālvielas – kālijs, nātrijs, kalcijs, magnijs, dzelzs, fosfors un augsts ogļhidrātu saturs. Salātos kombinē ar gurķiem, āboliem, tomātiem, zaļumiem, krējumu, eļļu, burkāniem.
Piparmētras lieto salātos, zupās un citos ēdienos garšas uzlabošanai.
Zaļbarības lietošanā jāievēro mērenība, jo, kā zināms, viss, kas par daudz, tas par skādi. Jāzina arī daži noteikumi, kā paaugstināt to uzturvērtību un nenodarīt sev vairāk ļauna nekā laba. Gatavojot salātus ar produktiem, kas satur olbaltumvielas, ja vēlaties, var pievienot dažādas taukvielas saturošas mērces – visvērtīgākā ir augu eļļa. Lietojot eļļu nekarsētā veidā, organisms tiek apgādāts ar linolēnskābi un linolskābi.Savukārt cilvēkiem, kam pāri 40 gadiem, un tiem, kam ir nosliece uz aptaukošanos, neiesaka aizrauties ar majonēzi un skābo krējumu.
Zaļbarības salāti palīdz organismam atbrīvoties no liekā ūdens, C vitamīns normalizē holesterīna saturu, balastvielas veicina holesterīna izvadīšanu no organisma.
Salātus var pasniegt kā piedevu pusdienās vai kā patstāvīgu ēdienu brokastīs, vakariņās.
Vita Ziediņa (izmantoti Dzintaras Bandenieces materiāli)