Dažādu siltzemju augļu pārbagātība mūsu veikalos likusi nepelnīti aizmirst pašmāju rabarberu.
Dažādu siltzemju augļu pārbagātība mūsu veikalos likusi nepelnīti aizmirst pašmāju rabarberu.
Kādreiz tas, mērcēts cukurā, ļāva remdēt pa ziemu uzkrājušos vitamīnu kāri līdz laikam , kad nogatavojās pirmās zemenes un jāņogas.
Pēc uzturzinātnieku ieteikumiem, gadā vienam cilvēkam būtu jāapēd divi kilogrami rabarberu (zemenes – seši, āboli – 15 kilogrami). Tos var ēst droši, jo kaloritāte ir zema, 100 grami rabarberu satur tikai 16 kilokalorijas. Uzturvērtība tiem nav augsta, toties satur vērtīgas minerālvielas un vitamīnus. Kālija rabarberos ir tikpat, cik kāpostos un dillēs, bet E vitamīna – cik ķiplokos. Rabarberiem ir vēl kāda laba īpašība – pašu dārzā audzēti, tie neko nemaksā.
Fakti:
100 grami rabarberu satur:
uzturvielas: ūdeni – 91; olbaltumvielas – 0,7; taukus – 0,1; šķiedrvielas – 1,8 un cukuru – 2, 5 gramus;
minerālvielas: nātriju – 35; kāliju – 325; kalciju – 44; magniju – 17; fosforu – 25 un dzelzi – 0,6 miligramus;
vitamīnus: beta karotīnu – 0,06; B1 – 0,01; B2 – 0,06; PP – 0,1 un E – 10 miligramus.