Svētdiena, 9. novembris
Teodors
weather-icon
+6° C, vējš 0.45 m/s, R vēja virziens

Neaizmirsīsim pašmāju kārumus

Dažādu siltzemju augļu pārbagātība mūsu veikalos likusi nepelnīti aizmirst pašmāju rabarberu.

Dažādu siltzemju augļu pārbagātība mūsu veikalos likusi nepelnīti aizmirst pašmāju rabarberu.
Kādreiz tas, mērcēts cukurā, ļāva remdēt pa ziemu uzkrājušos vitamīnu kāri līdz laikam , kad nogatavojās pirmās zemenes un jāņogas.
Pēc uzturzinātnieku ieteikumiem, gadā vienam cilvēkam būtu jāapēd divi kilogrami rabarberu (zemenes – seši, āboli – 15 kilogrami). Tos var ēst droši, jo kaloritāte ir zema, 100 grami rabarberu satur tikai 16 kilokalorijas. Uzturvērtība tiem nav augsta, toties satur vērtīgas minerālvielas un vitamīnus. Kālija rabarberos ir tikpat, cik kāpostos un dillēs, bet E vitamīna – cik ķiplokos. Rabarberiem ir vēl kāda laba īpašība – pašu dārzā audzēti, tie neko nemaksā.
Fakti:
100 grami rabarberu satur:
uzturvielas: ūdeni – 91; olbaltumvielas – 0,7; taukus – 0,1; šķiedrvielas – 1,8 un cukuru – 2, 5 gramus;
minerālvielas: nātriju – 35; kāliju – 325; kalciju – 44; magniju – 17; fosforu – 25 un dzelzi – 0,6 miligramus;
vitamīnus: beta karotīnu – 0,06; B1 – 0,01; B2 – 0,06; PP – 0,1 un E – 10 miligramus.

Komentāri

Dzirkstele.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.