Svētdiena, 16. novembris
Banga, Glorija
weather-icon
+1° C, vējš 1.79 m/s, DR vēja virziens

Neaizstājamā otrā maize

Iespējams, ka šāgada nelabvēlīgie laika apstākļi kartupeļu veģetācijas sākumā šo dārzeni iecels delikateses godā.

Iespējams, ka šāgada nelabvēlīgie laika apstākļi kartupeļu veģetācijas sākumā šo dārzeni iecels delikateses godā. Latvijā to mēdz saukt arī par otro maizi. Jāteic, ka ne velti. Kartupeļi ir vērtīgs olbaltumvielu piegādātājs un satur 11 cilvēka organismam nepieciešamās aminoskābes, no kurām astoņas ir neaizstājamas.
Kartupeļos sastopami visi B grupas vitamīni. Tie bagāti ar kāliju, kas regulē vielmaiņu, sirdsdarbību, asins riņķošanu un ūdens izdalīšanos no organisma. Kartupeļu bāziskie minerālsāļi neitralizē gaļas, zivju un olu radīto skābo novirzi uzturā, tāpēc tie pārmaiņas pēc ieteicami kā piedeva labības produktu vietā.
Par kartupeļu dzimteni uzskata Dienvidamerikas Peru un Bolīvijas kalnu apgabalus. Eiropā miltainais dārzenis izplatījies no Spānijas, kur to ieveda 1565. gadā. Sākumā kartupeļi dāvināti citām valstīm un karaļnamiem kā īpašs retums galdam vai košumam. Saglabājušās ziņas par karali Ludvigu XVI un Mariju Antuaneti, ka viņi rotājušies ar kartupeļu ziediem. Pret kartupeļiem sākumā izturējās noraidoši, jo mēģinājumi uzturā lietot gan lakstus, gan ziedu augļus – zaļos virszemes bumbulīšus – garšas ziņā sagādājuši tikai vilšanos.
Latvijā kartupeļu ēras sākums datējams ar 1693. gadu, kad tos no Hamburgas Kurzemē ieveda hercogs Jēkabs.
Kartupeļu pica
Kartupeļu picai nepieciešami pieci līdz astoņi kartupeļi (skaits atkarīgs no kartupeļu lieluma un tā, cik lielu picu ceps), divi vai trīs sīpoli, aptuveni 300 gramu maltas gaļas, Holandes, Krievzemes vai cita kūstoša siera gabaliņš, tomātu mērce.
1. Kartupeļus nomizo un uz rupjas rīves sarīvē skaidiņās.
2. Kartupeļu skaidiņas liek pannā tā, lai būtu izklāti arī tās sāni. Cepot apaļā pannā, visērtāk ir ieklāt cepamo papīru. Tādā veidā pēc izcepšanās picu vieglāk izņemt no pannas.
3. Atsevišķi nelielā eļļas daudzumā apcep malto gaļu un pārklāj kartupeļu kārtai. Virsū pēc garšas uzkaisa sāli un piparus.
4. Sagriež ripiņās un pavisam nedaudz apcep arī sīpolus.
5. Apceptus klāj virsū gaļas kārtai.
6. Pannu ar kartupeļiem, gaļu un sīpoliem liek krāsnī. Jācep samērā lielā karstumā. Ja gaļa sāk kļūt brūna, bet kartupeļi vēl nav izcepušies, ar nazi vai dakšiņu masu uzmanīgi apmaisa. Šādi jārīkojas, ja kartupeļu kārta pannā ir bieza. Lai nodrošinātu kartupeļu pilnīgu izcepšanos, var izcept to kārtu atsevišķi un tikai pašās beigās uzklāt pilnīgi apceptu gaļu un sīpolus.
7. Kad picas cepšanas process tuvojas beigām, uzklāj tomātu mērces kārtiņu un uzrīvē sieru.
8. Liek atkal cepeškrāsnī un cep, līdz siers izkusis un nedaudz apcepies.
Picu pasniedz nedaudz atdzesētu tūlīt pēc izcepšanas. Lai garšo pašam un ir prieks, ka garšo cietiem!

Komentāri

Dzirkstele.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.