Svētdiena, 9. novembris
Teodors
weather-icon
+5° C, vējš 0.45 m/s, R-DR vēja virziens

Varam sevi atkal palutināt

Visā pasaulē jebkuri svētki saistās ar kāda noteikta ēdiena lietošanu vai atturēšanos no tā. Latvijā Miķeļi, Mārtiņi un Ziemassvētki tradicionāli ir cepešu laiks.

Visā pasaulē jebkuri svētki saistās ar kāda noteikta ēdiena lietošanu vai atturēšanos no tā. Latvijā Miķeļi, Mārtiņi un Ziemassvētki tradicionāli ir cepešu laiks. Pēc tam nāk pavasaris ar atturīgu ēdienkarti, kam seko Lieldienas, kad atkal varam sevi palutināt.
Lieldienu galdam bez krāsotajām, ar čaumalu vārītajām olām iesakām pagatavot saldu biezpiena krēmu. Pirmsākumi šādu kārumu pasniegt tieši Lieldienās meklējami pareizticīgo baznīcas tradīcijās.
Ar nosaukumu “pasha” īpašā torņveida formā presētu un ar piedevām sajauktu biezpiena masu pasniedza dienā pēc Kristus augšāmcelšanās. Agrākos laikos “pashas” gatavošanu uzsāka dienu vai divas iepriekš, lai biezpienu paspētu labi nopresēt gan pirms, gan pēc piedevu pievienošanas. Galdā to pasniedza pēc svētīšanas baznīcā.
Tā kā mūsu gatavotais ēdiens tikai formas un sastāva ziņā līdzinās īstai “pashai”, tad nosaucām to par “Lieldienu krēmu”.
Lieldienu krēms
Lieldienu krēma pagatavošanai nepieciešams: biezpiens aptuveni kilograms, piecu olu dzeltenumi, aptuveni glāze cukura, trešdaļa glāzes piena, 200 gramu salda krējuma, tējkarote ar kaudzi želatīna, piedevām – grauzdēti rieksti, žāvēti augļi, augļu cukādes vai marmelādes gabaliņi.
1. Želatīnu aplej ar pienu un atstāj uzbriešanai.
2. Olām atdala dzeltenumus no baltumiem. Tiem pievieno cukuru un nedaudz uzputo.
3. Olu dzeltenumiem pievieno krējumu, samaisa un ar trauku liek vāroša ūdens peldē vai uz nelielas liesmas sabiezināšanai. Nepārtraukti maisot karsē, līdz masa sabiezējusi. Ja karsē uz atklātas uguns, jāuzmanās, lai neveidotos kunkuļi. Tāpēc liesmai jābūt pēc iespējas mazākai un maisīšanu nedrīkst pārtraukt.
4. Kad masa sabiezējusi, to noņem no uguns. Karstai pielej pienā uzbriedināto želatīnu un maisa, kamēr tas izšķīdis. Trauku novieto vēsākā vietā atdzišanai. Dzesējot laiku pa laikam apmaisa.
5. Biezpienu saber lielākā traukā. Izmaļ ar blenderi vai izberž caur sietu tā, lai konsistence ir viendabīga, bez graudiņiem.
6. Biezpienam liek klāt atdzesēto krējuma, olu dzeltenumu un cukura masu, samaisa.
7. Masai ber klāt visas paredzētās piedevas. To daudzums atkarīgs no pašu vēlmēm un garšas. Kārtīgi izmaisa.
8. Paredzētajā krēma formā ieklāj kulinārijas plēvi. Tā krēms ērtāk izņemsies no formas un nepielips tās sāniem.
9. Krēma masu liek formā, nolīdzina virsmu un ievieto ledusskapī sastingšanai. Gatavs pasniegšanai pēc sešām līdz astoņām stundām.
10. Sastingušu ņem no ledusskapja, novieto uz lielāka šķīvja vai paplātes un noņem plēvi.

Komentāri

Dzirkstele.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.