Vasarā
Latvijā īpaši populāras kļūst aukstās zupas. Vai tās ir
veselīga un ieteicama ikdienas uztura sastāvdaļa? Kā pagatavot
tās veselīgi un ko vērtīgu tās spēj sniegt mūsu organismam?
Skaidro sertificēta
uztura speciāliste Liene Sondore un farmaceite Zanda Ozoliņa.
Labs
palīgs
svara kontrolei
Karstā
un saulainā laikā mēs lūkojamies pēc kāda vēsāka dzēriena un
plānojam savu ēdienkarti tā, lai nebūtu ilgi jābūt pie plīts.
Tieši vasaras laikā savu uzvaras gājienu sāk aukstās zupas –
vieglas, atspirdzinošas un vienkārši pagatavojamas. Daudziem
aukstās zupas asociējas ar vieglāku ēdienreizi, un tā tas
patiešām ir – atzīst uztura speciāliste L.Sondore. Pamatā šādas
zupas tiek gatavotas uz kefīra bāzes, kur tiek pievienotas
marinētas bietes, svaigi gurķi, olas, zaļumi. Ir arī variācijas,
kad zupas tiek gatavotas uz ūdens vai kvasa bāzes. Daudzi ir
iemīļojuši okrošku
ar
kefīru, kvasu – auksto skābeņu vai spinātu zupu.
Vienlaikus
aukstās
zupas ir labs veids, kā uzņemt ikdienā vairāk dārzeņu un
zaļumu. Tās nesatur daudz kaloriju, bet ir labs olbaltumvielu
avots, ja tām tiek pievienotas olas un kefīrs. Tāpat aukstās
zupas var būt labs palīgs arī svara korekcijas laikā, jo, ja vien
šīm zupām neliksiet klāt majonēzes un trekno krējumu, tad viena
zupas porcija parasti nepārsniegs 100 kcal.
Tradīcijas
un variācijas
Katrai
ģimenei
un pat tautai mēdz būt savas auksto zupu gatavošanas tradīcijas.
Ir ierasts, ka klasiskajai zupai ar kefīru un marinētām bietēm
pievieno tikai svaigus gurķus, zaļumus un olas. Taču ir ģimenes,
kurās šādai zupai liek klāt vārītus kartupeļus, desu un pat
vārītu gaļu. Jo vairāk sastāvdaļu, jo zupa būs kalorijām
bagātāka. Nav vienas pareizās zupas gatavošanas receptes tā
klasiski nāk no ģimenes. Taču no veselīga uztura viedokļa nav
ieteicams zupu gatavot uz ūdens, krējuma un majonēzes bāzes,
pievienot desas un cīsiņus, īpaši, ja nepieciešama svara
korekcija un tiek domāts par veselīgu dzīvesveidu.
Ja
gribas izmēģināt
ko neierastāku, ļoti interesants variants ir Kolkas stragnams –
aukstā zupa ar sālītu siļķi, kefīru, marinētiem gurķiem un
olu. Sezonā var likt klāt redīsus, pievienot arī svaigus gurķus.
Par vasaras auksto zupu var saukt arī kurzemnieku skābputru, jo
tajā ir miežu putraimi, ūdens, kefīrs vai rūgušpiens. To var
papildināt arī ar zaļumiem, biezpienu. Tāpat interesanta ir
auksto zupu gatavošana uz kvasa bāzes.
Modernas
vēsmas
Mūsdienās
aukstās zupas bieži vien gatavo arī ar kefīru, avokado, gurķiem,
zaļumiem, reizēm pievienojot garneles, kā arī citas jūras
veltes. Tāpat kefīram mēdz pievienot minerālūdeni. Spirgtu garšu
zupai piešķirs arī nedaudz piparmētru.
Garšai zupām var pievienot sinepes, mārrutkus, balzamiko krēmu,
tabasko… Katram ir jāmēģina un jāatrod savām garšas kārpiņām
atbilstoša recepte.
Auksto
zupu variācijas
ir piemērotas arī vegāniem, jo kefīra vietā var izmantot augu
valsts sojas produktus. Arī vegānās aukstās zupas ir garšīgas
un garšos arī tiem, kas nav vegāniskā dzīvesveida piekritēji.
Uztura
speciālistes
auksto zupu TOP 3
Kolkas
stragnams
– sena un garda līvu
aukstās zupas recepte
Nepieciešams:
kefīrs,
sālītas siļķes filejas, skābēti vai marinēti gurķi, cieti
vārītas olas, zaļumi.
Kefīrā
liek smalki sagrieztus gurķus, siļķi un sakapātas olas, atstāj
ievilkties. Šo procesu var veikt no rīta un zupu ēst pusdienās.
Pasniedz
ar rūšrāceņiem
– ar mizu vārītiem kartupeļiem un zaļumiem.
Tomātu
gaspačo –
Andalūzijas reģiona zupa
Izmantojot
tikai svaigu, ļoti
gatavu tomātu bāzi, zupa sanāks gardāka, nekā gatavojot ar
tomātu sulu. Gatavus tomātus blanšē, novelk
miziņas un virtuves kombainā sakuļ. Pievieno sagrieztus gurķus,
dažādas krāsas papriku, tomātus, daudz zaļumu, ķiplokus, čili,
tabasko, pēc garšas sāli, citronpiparus, citrona sulu, tad
pievieno nedaudz labas kvalitātes olīveļļas.
Zupu samaisa un ļauj tai ievilkties pāris stundas. Neliek
ledusskapī! Pasniedz ar ķiploku eļļā grauzdētu maizi, tomātiem,
bazilika pesto.
Klasiskā
biešu aukstā zupa
Aukstā
zupa ar marinētām bietēm, svaigiem gurķiem, cieti vārītām
olām, zaļumiem un kefīru – pagatavota pēc katras ģimenes
īpašās receptes.
Farmaceita padoms
Zanda
Ozoliņa
uzsver – aukstā zupa ir veselīga un vērtīga sastāvdaļa
vasaras ikdienas ēdienkartē,
taču ir ļoti svarīgi to nesabojāt ar neveselīgām piedevām,
piemēram, majonēzi vai veikalos pirktām treknām mērcēm. Ja
gribas zupu papildināt ar kādu pikantāku un asāku noti,
izmantojiet svaigus vai kaltētus garšaugus. Vasarā vietējie
zaļumi ir īpaši vērtīgs vitamīnu un minerālvielu avots,
piemēram, zaļie lociņi satur daudz dzelzs,
dilles ir dabīgs asinsspiediena pazeminātājs, pētersīlis uzlabo
gremošanu, kā
arī tam piemīt antibakteriālas
īpašības.
Nevajadzētu aizmirst, ka sarkanajām
bietēm ir vēderu mīkstinošas īpašības, kā arī asinsrades
īpašības.
Ja
jūsu kuņģis mēdz nejusties labi pēc svaigo dārzeņu un zaļumu
patēriņa uzturā un pēc aukstās zupas ir uzpūties vēders, talkā
var nākt piparmētru vai fenheļa tēja vai bezrecepšu medikaments
ar simetikonu.
Ja
jums ir aktuāla svara korekcija, labs palīgs būs arī aptiekā
pieejamās ķermeņa sastāva pārbaudes, kuru ietvaros nosaka svaru,
ĶMI (ķermeņa masas un auguma samēru), ķermeņa tauku masas
procentuālo attiecību pret ķermeņa kopējo masu, ūdens
procentuālo saturu ķermenī, ķermeņa muskuļu masu, kaulu masu,
ķermeņa bioloģisko vecumu un viscerālo tauku daudzumu. Tas
palīdzēs izvērtēt tieši jums piemērotu veselīga dzīvesveida
plānu.