Trešdiena, 19. novembris
Elizabete, Liza, Līze, Betija
weather-icon
+-1° C, vējš 1.91 m/s, D-DA vēja virziens

Vielas, no kurām nevajadzētu baidīties

Emulgatori ir vielas, kas nodrošina divu vai vairāku nesajaucamu pārtikas produkta fāžu, piemēram, eļļas un ūdens, sajaukšanos un homogēna maisījuma uzturēšanu.

Emulgatori ir vielas, kas nodrošina divu vai vairāku nesajaucamu pārtikas produkta fāžu, piemēram, eļļas un ūdens, sajaukšanos un homogēna maisījuma uzturēšanu.
Olas dzeltenumā esošo lecitīnu uzskata par dabīgo emulgatoru. Pārtikas rūpniecībā visbiežāk izmanto ķīmiskos savienojumus (E 470, 472, 475), kas radīti uz taukskābju bāzes. Uztura pētnieki uzskata, ka no šiem E nevajadzētu baidīties, tie nerada negatīvas blakusparādības.
Savukārt daudzos produktos izmanto garšas pastiprinātājus – vielas, kas pastiprina pārtikas produktam piemītošo garšu vai smaržu. Garšas pastiprinātāji paši par sevi ir bez jebkādas garšas, taču spēj pastiprināt citu vielu garšu. Lieto atspirdzinošos dzērienos, majonēzēs, salātos. Šie E 600 līdz 650 – izraisa dažādas alerģijas.
Par nekaitīgām un efektīvām uzskata konservējošās vielas E 200 līdz 203. Tās aptur pelējuma sēnīšu vairošanos maizē, miltu izstrādājumos, augļu jogurtā un zivīs.

Komentāri

Dzirkstele.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.