Emulgatori ir vielas, kas nodrošina divu vai vairāku nesajaucamu pārtikas produkta fāžu, piemēram, eļļas un ūdens, sajaukšanos un homogēna maisījuma uzturēšanu.
Emulgatori ir vielas, kas nodrošina divu vai vairāku nesajaucamu pārtikas produkta fāžu, piemēram, eļļas un ūdens, sajaukšanos un homogēna maisījuma uzturēšanu.
Olas dzeltenumā esošo lecitīnu uzskata par dabīgo emulgatoru. Pārtikas rūpniecībā visbiežāk izmanto ķīmiskos savienojumus (E 470, 472, 475), kas radīti uz taukskābju bāzes. Uztura pētnieki uzskata, ka no šiem E nevajadzētu baidīties, tie nerada negatīvas blakusparādības.
Savukārt daudzos produktos izmanto garšas pastiprinātājus – vielas, kas pastiprina pārtikas produktam piemītošo garšu vai smaržu. Garšas pastiprinātāji paši par sevi ir bez jebkādas garšas, taču spēj pastiprināt citu vielu garšu. Lieto atspirdzinošos dzērienos, majonēzēs, salātos. Šie E 600 līdz 650 – izraisa dažādas alerģijas.
Par nekaitīgām un efektīvām uzskata konservējošās vielas E 200 līdz 203. Tās aptur pelējuma sēnīšu vairošanos maizē, miltu izstrādājumos, augļu jogurtā un zivīs.