Litenes pagasta “Jaunošmalu” saimnieks Jānis Ķelle jau divdesmit gadus audzē paipalas.
Litenes pagasta “Jaunošmalu” saimnieks Jānis Ķelle jau divdesmit gadus audzē paipalas. Lai arī pamatnodarbošanās ir biškopība, paipalas un tagad arī īsspalvu truši “Rekši” ir vaļasprieks – jaunā un neierastā izmēģināšana.
Guvis idejas savulaik krievu žurnālā “Ķīmija un dzīve”, J.Ķelle vēlējies izmēģināt laimi, spēkus un pacietību un no Igaunijas iegādājies divdesmit paipalas. Viņa saimniecībā bijis pat brīdis, ka vienlaikus turēti 700 putni. “Tagad viss atkarīgs no realizācijas. Ja dzīvotu tuvāk Rīgai, būtu pieprasījums un iespēja izvērst saimniecību plašumā. Gulbenes rajonā paipalu gaļu un olas vēl nenovērtē. Nav cilvēkiem tik daudz līdzekļu,” saka J. Ķelle.
Dēj tikai siltumā
Saimnieks stāsta, ka viena paipalas ola satur trīs vistu olu vērtību. “Tās ir absolūti sterilas. Zinātnieki stāsta, ka sastāvā ir fosfors, dzelzs, mikroelementi, bagātas ar minerāliem un vitamīniem A, B1 un B2. Varu apgalvot, ka tām ir tonizējoša iedarbība. Arī paipalas gaļa garšīga. Kā jau meža gaļa,” saka J. Ķelle.
Ja pieprotot un izprotot putnkopību, audzēt paipalu neesot grūti. Nepieciešams nodrošināt ar siltumu no plus piecpadsmit līdz 25 grādiem. Ja ir mūra ferma, tad karstajās vasarās siltums netiek iekšā, bet ziemā – ferma jākurina. Ja gaisa temperatūra neapmierina paipalu, tā nedēj. Būros jākaisa kūdra, lai putnus nenomāc utis.
Katru dienu izdēj vienu olu
“Ja ir pareiza barošana, dienā katra paipala izdēj vienu olu. Putns dējīgs ir divus gadus. Cālis sāk dēt 40 dienas pēc izperēšanas. Ātri atražojams putns. Desmit paipalām ir viens gailis. Perēšanai izmantojam inkubatoru, kaut gan viņas perē arī pašas. Citi apgalvo, ka paipalām zuduši instinkti vīt ligzdas un perēt. Muļķības. Es esmu pārliecinājies par pretējo. Viena paipala spēj izperēt pat trīspadsmit cāļus,” saka J. Ķelle.
Viena ola maksā no pieciem līdz desmit santīmiem. Tās raibumu nosaka barība. Saimnieks zina stāstīt: jo vairāk pigmentu, jo augstvērtīgāka bijusi paipalu barība. “Man sertifikātu barībai nevajag. Es visu redzu pēc olas lieluma un raibuma,” atzīst J. Ķelle.
Labākā barība ir kvieši
Paipalām par barību noderot kombinētā lopbarība un cāļu barība. Ja baro ar kviešiem, dējību varot palielināt pat par 30 procentiem. “Sākumā nevedās darbs ar paipalām. Daudzas nomira, nositās. Esmu mazu vālodzēnu un lakstīgalu ar pinceti barojis un izaudzinājis, nodomāju, ka arī ar paipalām spēšu tikt galā. Tagad no 100 cāļiem kādi divi vai trīs aiziet bojā. Tomēr audzēt šos putnus iesaku tiem, kam ir pacietība un izpratne par meža putnu,” secina J. Ķelle.
Paipalas neslimo un arī neperina nevienu slimību. Tādēļ stingri aizliegts to turēt kopā ar citiem mājputniem, lai nepārņemtu kādu sērgu.
Truši ganās visu gadu
“Esmu iecerējis nodarboties ar īsspalvaino trušu “Rekši” audzēšanu. Pagaidām esmu iegādājies divdesmit trušus. Bet būs vēl. Augu gadu viņi uzturas aplokā, kas ir pushektāru liels. Šie truši lieli nebarojas. Viņi tiek audzēti ādu ieguvei. Tās ir glītas un tiek iepirktas par tādu pašu cenu kā ūdeļu ādas – 15 lati. Kādreiz brīvībā turēju citu šķirņu trušus. Simtos. Tā ka šī lieta man nav sveša,” stāsta J. Ķelle.
Truša gaļa ir diētiska un Rīgas tirgū tā maksā no trīs līdz pat sešiem latiem kilogramā. “”Rekši” neaug lieli. Sver līdz diviem kilogramiem. Bet tiem, kas ganījušies brīvā vaļā, arī gaļa ir garšīgāka, jo tas ir saņēmis nepieciešamās vielas,” saka saimnieks.
Medus cenu nosaka pārpircēji
“Mana pamatnodarbošanās ir biškopība. Turu 50 saimes. Biškopis ir atkarīgs no pārpircēja, jo medus šodien neko nemaksā – vienu latu 30 santīmus kilogramā. Tirgū to pārdod trīs reizes dārgāk. Šogad ieguvu vienu tonnu medus un visu realizēju tikai Rīgā,” stāsta litenietis.
J. Ķelles bites medu vākušas Pededzes pļavās un silos. Iecerēts iestādīt bastardāboliņu. No tā iegūtais medus esot garšīgs, latvisks. “Mūsdienās standartdomāšana laukos vairs neder. Vajag izmēģināt kaut ko jaunu. Un tad mežu ieskartu saimniecībā var dzīvot daudz labāk nekā pilsētā uz bruģa,” atzīst J. Ķelle.
Recepte:
Bulgārijas speciālisti atzinuši, ka paipalu olām esot “Viagrai” līdzīga efektivitāte. Sevišķi labi tam noderot kokteilis “Jaunība”: 120 grami kolas, 20 grami konjaka vai ruma, šķēlīte citrona, tējkarote cukura, divas svaigas paipalu olas, gāzēts ūdens.
Visu kārtīgi saputo un pasniedz.