● 5–6 āboli,
● 3 olas,
● 1 glāze cukura,
● 1,5 glāzes miltu,
● 3 ēdamkarotes augu eļļas,
● vaniļas cukurs,
● šķipsniņa sāls,
● šķipsniņa dzēstas sodas,
● ogas (avenes, dzērvenes vai citas).
Āboli siltā dzīvoklī ilgi neglabājas, tādēļ, no balkona ienesti, tie ātri vien bija jāliek lietā. Šoreiz izcepu ābolu šarloti jeb, vienkāršāk sakot, pīrāgu. Receptē norādītās avenes gan tieši tobrīd veikalā neatradu, un to vajadzētu daudz, vismaz divas glāzes, tādēļ izlīdzējos ar lielogu dzērvenēm, un – izdevās ļoti gardi.
TRĪS ĀBOLUS NOMIZOJU un sagriezu nelielos gabaliņos – tie noderēja pildījumam.
Olas kopā ar sāli ar mikseri lēni putoju, pakāpeniski pievienojot arī cukuru un vaniļas cukuru pēc garšas. Turpinot putot, gaisīgajai masai pielēju arī augu eļļu. Pēc tam pakāpeniski piekaisīju izsijātus miltus un rūpīgi samaisīju. Visbeidzot pievienoju etiķī dzēstu sodu. Mīklai jābūt pašķidrai.
24 centimetru diametra veidni izklāju ar cepamo papīru. To vēl nedaudz ietaukoju ar augu eļļu un pēc tam tur izlīdzināju apmēram vienu trešdaļu mīklas. Virs tās izkārtoju gabaliņos sagrieztos ābolus. Turpat izkaisīju arī lielogu dzērvenes. Pēc tam pāri āboliem un ogām izlīdzināju atlikušo mīklu. Divus nenomizotus skaistākos ābolus sagriezu četrās daļās, izņēmu serdes un mīkstumu sagriezu plānās daiviņās, ko izliku pa apli veidnē virs mīklas, līdz tās virsa bija nosegta. Veidni ievietoju līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī uz apmēram 35 minūtēm. Gatavo pīrāgu vēl izrotāju ar lielogu dzērvenēm, kas piešķīra tam savu skābumiņu, un atdzisušu pārkaisīju ar pūdercukuru.
– Teksts un foto: Brigita Skaistkalne
- Šodien: 21.11.2024
- Sveiki! Pieslēgties