Sastāvdaļas
• 4-7 mandarīni,
• 3 olas,
• 50 ml piena,
• 150 ml augu eļļas,
• 150 g + 1 ēdamkarote cukura,
• 2 tējkarotes cepamā pulvera,
• 300 g miltu,
• vaniļas cukurs,
• sviests.
Ar mikseri sakūlu olas kopā ar pienu un augu eļļu. Piebēru cukuru un vaniļas cukuru un putoju vēl pāris minūtes. Piekaisīju kopā ar cepamo pulveri izsijātus miltus un samaisīju viendabīgu mīklu.
24 centimetru diametra veidni izklāju ar cepamo papīru, to ietaukoju ar sviestu un izkaisīju ar apmēram vienu ēdamkaroti cukura. Pēc tam veidnē izvietoju nomizotus un pārgrieztus mandarīnus ar griezuma vietu pret cukuru. Veidnē tiem pāri izlīdzināju mīklu un liku cepties līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī 45–50 minūtes. Gatavo pīrāgu atdzesēju un apvērsu uz lēzenā šķīvja ar mandarīniem uz augšu. Nu to varēju sagriezt gabaliņos.
Senāk par šarloti dēvēja sacepumam līdzīgu saldo ēdienu, ko pagatavoja no kausētā sviestā izmērcētas baltas vai saberztas rupjas maizes, āboliem, cukura un dažām garšvielām.
– Teksts un foto: Brigita Skaistkalne