Sastāvdaļas
• 200 gramu biezpiena,
• 60 – 100 gramu rīsu miltu,
• 60 gramu siera,
• 3 olas,
• šķipsniņa cepamā
• pulvera,
• šķipsniņa sāls.
Kad mājās ir biezpiens, no tā varam izcept ne tikai saldus našķus, bet arī gardumus, kur iztiekam bez cukura. Šādas “laiviņas” varam baudīt gan kā uzkodu, gan pat kā pusdienu ēdienu kopā ar dārzeņu salātiem. Piemērotas tās būs visiem – kā bērniem, tā cilvēkiem labākajos gados, jo pievienotie rīsu milti ir viegli sagremojami, kā arī nesatur glutēnu, ja arī tas ir svarīgi. Biezpiens savukārt ir nepieciešams mūsu kauliem un zobiem, kā arī uzlabo ādas, nagu un matu veselību.
Biezpienu samaisīju kopā ar rīsu miltiem, sāli, cepamo pulveri un vienu olu. (Abām pārējām olām atdalīju atsevišķi dzeltenumus un baltumus.) Samīcīju mīklu un sadalīju to divās daļās. Uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru, no mīklas saplacināju divus plāceņus, tos pārkaisīju ar rīvētu sieru un izveidoju garenas “laiviņas” ar apmalītēm. Liku cepties līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī minūtes 15. Tad tām katrai vidū ielēju pa olas baltumam un apmalītes pa perimetru vēl apkaisīju ar rīvētu sieru. Cepu vēl apmēram desmit minūtes. Pāris minūtes pirms gatavības tajās ieliku pa olas dzeltenumam. Gatavās “laiviņas”, kas līdzinājās tradicionālajam gruzīnu virtuves ēdienam hačapuri, ko gan man nav izdevies nobaudīt, bet tikai attēlos redzēt, varam pasniegt kopā ar zaļumiem.
– Teksts un foto: Brigita Skaistkalne