• 1 kilograms jeb 6 cāļu šķiņķīši,
• 100 gramu siera,
• 3 ēdamkarotes skābā krējuma,
• 3 ēdamkarotes majonēzes,
• 3 ķiploka daiviņas,
• sāls,
• garšvielas vistas gaļai,
• maltu piparu maisījums pēc garšas,
• diļļu zaļumi,
• augu eļļa.
Vienkārši ir pagatavojami šķiņķīši pēc šīs receptes, jo te gaļa iepriekš nav jāapcep vai jāiemarinē, vajadzīgs to tikai ierīvēt ar garšvielām, piepildīt ar sieru, pārsmērēt ar mērci un pagaidīt, līdz cepeškrāsns būs paveikusi savu darbiņu. Un tad jau atliks nobaudīt rezultātu – gardu maltīti, kas piemērota gan ikdienai, gan svētku galdam.
Vispirms sagatavoju cepešpannu – izklāju to ar dubultu foliju, ko ietaukoju ar augu eļļu. Šķiņķīšus nomazgāju un apsusināju papīra dvielī. Tos izkārtoju veidnē ar ādiņām uz augšu un no visām pusēm ierīvēju ar sāli un garšvielām putnu gaļai. Sieru sagriezu plānās plāksnītēs. Šķiņķīšiem uzmanīgi atdalīju ādu un starp to un gaļu ievietoju pa 2 – 3 siera sloksnītēm tā, lai tās ir nosegtas ar ādu.
Diļļu zaļumus noskaloju un sīki sagriezu, ķiplokus notīrīju un sasmalcināju spiedē. Mērcei bļodiņā biezā viendabīgā masā samaisīju majonēzi un skābo krējumu kopā ar ķiplokiem, dillēm un pipariem. Ar karoti to izliku uz šķiņķīšiem un vienmērīgi izlīdzināju pa visu virspusi. Cepu līdz 180 – 200 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī apmēram 40 minūtes. Ja, ar iesmiņu iedurot šķiņķīša biezākajā daļā, izdalās caurspīdīgs šķidrums, gaļa ir gatava. Ja šķiņķīšu virspuse pārāk ātri sāk apbrūnēt, bet tie vēl nešķiet gatavi, veidni varam pārsegt ar foliju un turpināt cepšanu.
Gatavi garšīgie šķiņķīši derēs kopā ar vārītiem kartupeļiem vai rīsiem, kā arī dārzeņiem. Šoreiz ēdot mērcē vēl iemaisīju novārītas un tikko apceptas meža sēnes, kas arī ļoti labi garšoja kopā.
– Teksts un foto: Brigita Skaistkalne