● 4 ļoti gatavi banāni,
● 120 gramu brūnā cukura,
● 100 gramu pilngraudu miltu,
● 100 gramu mandeļu miltu,
● 1 tējkarote cepamā pulvera,
● 2 olas,
● 70 gramu valriekstu,
● 4 – 5 dateles,
● 3 ēdamkarotes kokosriekstu eļļas,
● 1 – 2 tējkarotes kanēļa.
Šī recepte īpaši noderēja tieši tad, kad virtuvē novārtā atstātie banāni jau bija kļuvuši pārāk gatavi un to miza jau sākusi melnēt. Ēst svaigus tos vairs negribējās, taču izlietot vajadzēja, un tie bija lieliski piemēroti šāda kāruma pagatavošanai. Banānus nomizoju un sablendēju kopā ar kokosriekstu eļļu. To nesen biju iegādājusies, taču līdz šim vēl nebiju pielietojusi. Šīs eļļas īpatnība ir tāda, ka līdz 25 grādu temperatūrai tā ir balta un cieta, bet virs šīs temperatūras var kļūt šķidra. Tas gan neietekmējot eļļas uzturvērtību un kvalitāti. Pēc tam masai pievienoju ar dakšiņu sakultas olas, sasmalcinātus valriekstu kodolus un mazos gabaliņos sagrieztas dateles – tās gan pievienoju par dažām vairāk, nekā norādīts receptē, toties riekstu ņēmu mazliet mazāk. Piekaisīju arī kanēli, brūno cukuru un visu kārtīgi samaisīju.
Pilngraudu, mājās bija auzu, miltus izsijāju kopā ar cepamo pulveri. Piekaisīju mandeļu miltus – labi, ka atradu šo recepti, kur izlietot iepakojumā vēl atlikušos, jo ilgi glabāt tos nevajadzētu, – dārgie milti labi garšo arī pārtikas kodēm… Visu labi samaisīju un tad pievienoju iepriekš sagatavotajai banānu masai, atkal visu kārtīgi samaisīju un izlīdzināju mīklu garenajā kēksu cepamajā veidnē. Ievietoju līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī un kēksu cepu apmēram 55 minūtes. Cepšanas ilgums atkarīgs no krāsns. Gatavību varam pārbaudīt ar zobu bakstāmo kociņu – kad tas pēc ieduršanas palicis tīrs, kēkss ir gatavs. Pēc tam to atdzesēju, izņēmu no veidnes un varēju griezt šķēlēs.
– Teksts un foto: Brigita Skaistkalne