● 80 gramu sviesta,
● 100 gramu cukura,
● 1 ola,
● šķipsniņa sāls,
● vaniļas cukurs garšai,
● 2 gatavi banāni,
● 50 mililitru kefīra,
● 1 ēdamkarote konjaka,
● 200 gramu miltu,
● ½ tējkarotes cepamā pulvera,
● ½ tējkarotes sodas,
● 50 gramu kokosriekstu skaidiņu.
Lai izceptu šo maigo un gardo kēksu, vispirms saputoju mīkstu sviestu kopā ar cukuru, vaniļas cukuru un sāli. Pievienoju olu, putoju atkal, līdz masa kļuva viendabīga. Gandrīz jau pārgatavojušos mīkstus banānus ar dakšiņu samīcīju putriņā un pievienoju saputotajai masai. Pielēju arī alkoholu – konjaka vietā piepilināju rumu – un atkal pāris minūtes putoju.
Miltus izsijāju kopā ar cepamo pulveri un sodu, piejaucu arī kokosriekstu skaidiņas. Saputotajai banānu masai pakāpeniski pievienoju šo miltu maisījumu un kefīru. Samaisīju viendabīgu mīklu un izlīdzināju nedaudz ar augu eļļu ietaukotā kēksu cepamajā veidnē ar nepiedegošo pārklājumu. Kēksu cepu līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī apmēram stundu.
– Teksts un foto: Brigita Skaistkalne