• 750 – 1000 gramu cūkas ribiņu,
• 1 kilograms kartupeļu,
• 1 ķiploka galviņa,
• sāls, malti melnie pipari,
• zaļumi.
Ja steigā pietrūkst laika cūkas ribiņas iepriekš iemarinēt cepšanai, nav jāuztraucas, jo, lai baudītu burvīgu ēdienu, varam izmantot cepammaisu – tajā pagatavota gaļa lēni sautēsies savā sulā un līdz ar to nebūs sausa un cieta. Arī kartupeļi piedevām tai jau būs klāt. Atliks tikai sarūpēt kādus svaigus dārzeņu salātus. Pie tam, šī recepte no gatavotāja neprasa īpašas kulināra iemaņas – liekam tikai visu maisā, bet pārējo izdarīs cepeškrāsns.
Cūkas ribiņas noskaloju, apsusināju papīra dvielī un sagriezu gabaliņos tā, lai katram kauliņam apkārt būtu gaļa, citādi cepoties gatavā gaļa būs atsevišķi un kauliņi arī. Apkaisīju ribiņas ar sāli un pipariem.
Jaunos kartupeļus nomizoju, sagriezu daiviņās un ievietoju cepammaisā. Pieliku ribiņas, kā arī notīrītas un uz pusēm pārgrieztas ķiploka daiviņas. Piekaisīju vēl arī garšvielas, kas paredzētas cūkgaļas ēdieniem, tad visu labi sakratīju un maisu aiztaisīju ar savilcēju. Liku to ar augu eļļu mazliet ietaukotā cepešpannā un no virspuses vēl dažās vietās ar asu iesmiņu iebakstīju, lai cepoties maiss neuzsprāgtu. Ievietoju līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī apmēram uz stundu. Cepšanas ilgums būs atkarīgs no tā, cik lielos gabalos būs sagriezti kartupeļi, kā arī no krāsns. Minūtes desmit pirms gatavošanas beigām maisu uzmanīgi no virspuses atgriezu un ieslēdzu plīts konvekcijas režīmu, lai ribiņas un kartupeļi vēl nedaudz apbrūninās. Gatavo ēdienu rotāju ar svaigiem pētersīļu zaļumiem.
– Teksts un foto: Brigita Skaistkalne