● 0,5 kilogrami purva dzērveņu,
● 1,5 kilogrami ābolu,
● 1 kilograms ievārījuma cukura,
● kanēlis garšai.
RUDENĪ TIRGŪ nevarēju paiet garām purva dzērveņu pārdevējai – šīs skābās, padārgās, taču veselīgās un vitamīniem bagātās ogas noderēs dažādu gardumu pagatavošanai. Daļu no tām izlietoju ievārījumam, jo tolaik arī uz balkona glabātie āboli bija jāliek lietā.
Ja arī jūs jau sākat šaubīties, vai vēl atlikušās dzērvenes un ābolus varēsiet uzglabāt arī turpmāk, tos iesaku izvārīt gardā “zaptē”.
Ogas noskaloju un sablendēju. Ābolus nomazgāju, nomizoju, izgriezu tiem serdes un mīkstumu sagriezu nelielos gabaliņos.
Šīs sagatavoto ogu un ābolu proporcijas izvēlējos tādēļ, lai kopā būtu divi kilogrami uz vienu kilogramu ievārījuma cukura, jo to vajag bērt uz pusi mazāk kā cukuru “parasto”. Taču ābolu un dzērveņu daudzumu, protams, varam izvēlēties katrs pēc savas garšas un iespējām.
Dzērveņu masu lēju katlā, pievienoju arī apmēram 100 mililitru ūdens un uzkarsēju. Pieliku sagrieztos ābolus un vārīju, līdz tie sāka šķīst. Tad piebēru ievārījuma cukuru un piekaisīju arī nedaudz kanēļa. (Garšas dažādošanai, pēc izvēles, varam izmantot arī vaniļas cukuru vai rīvētu ingvera sakni.) Visu apmaisot uz lēnas uguns vārīju 10–15 minūtes. Karstu sārto gardumu pildīju nelielās pirms tam cepeškrāsnī izkarsētās burciņās un aizvākoju.
— Teksts un foto: Brigita Skaistkalne
Man vairs ievarijymi negarso..kaut ari pilns pagrabs..ari pankukas vairs neiet pie duusas…toties es no dzervenem taisu virtaminu karstdzerienu. Abolus sazaveeju..luetoju svaigus.rudeni gatavoju asortu kompotus..man garso labak ogu deserti un kiseli..no saldetam ogam…..dzervene ogu karaliene..to svaigu var atrast purvaa pat pavasarii..man patik lasit dzervenes..un cauru vasaru dzivoties pa mezu un purvu…kas var but labaks par ogu audzesanu un ogosanu .mezos…supper.
Sodien ir sestdiena tumsa bet pavasarigi silta diena..palutinuet sevi ar garsigam brokastim un ejiet pie dabas..verot parpludusos laukus..apstaigajiet savu saimniecibu darzus..vai aizejiet uz mezu..lai jums jaukas brivdiienas