Sastāvdaļas
• 500 gramu ābolu,
• 3 ēdamkarotes mannas,
• 500 mililitru ūdens,
• 50 gramu cukura.
Ābolus nomizoju, izgriezu serdes, bet mīkstumu sagriezu gabaliņos. Tos liku nelielā katliņā, piekaisīju cukuru (sākotnējā receptē bija ieteikti 100 grami, taču pilnīgi pietiek ar pusi no šī daudzuma) un pielēju ūdeni (nomērītajā puslitrā man ietilpa arī daļa cidoniju sīrupa, lai garša būtu pilnīgāka un izteiktāka). Kad katliņa saturs uzvārījās, karstumu samazināju un uz nelielas uguns vārīju, līdz āboli mīksti, apmēram 10-15 minūtes. Tad izvārītos ābolus notecināju, bet šķidrumu atkal liku uz vidējas uguns. Vārošā šķidrumā tievā “strūkliņā” maisot, lai neveidojas kunkuļi, bēru mannu un vārīju putru apmēram 6-7 minūtes, pēc tam atdzesēju. Izvārītos ābolus savukārt sastampāju viendabīgā biezenī, liku citā, mazākā, katliņā un vēl pavārīju pāris minūtes, pēc tam noņēmu no uguns un pievienoju izvārītajai mannas putrai. Ar mikseri visu kopā putoju 5-7 minūtes, līdz veidojās gaisīga masa. To izliku saldēdiena trauciņos un vēl uz dažām stundām ievietoju ledusskapī. Uzputeni varam baudīt gan tāpat, gan kopā ar pienu.
– Teksts un foto: Brigita Skaistkalne